Ondanks mutaties blijft de zetelverdeling ongewijzigd
Ondanks mutaties blijft de zetelverdeling ongewijzigd

CDA blijft toch het grootst

ALMELO – Niet dat er iets veranderd in de woensdagnacht gepresenteerde zetelverdeling van de Almelose gemeenteraad, maar achteraf blijkt er toch een communicatiefoutje te zijn geslopen in de gefaseerde bekendmakingen van de stemmingen per stembureau.

Burgemeester Gerritsen maakte die groepsgewijze publiek aan de hand van notitiebriefjes die hem ambtelijk ter hand werden gesteld, maar in de 'briefjes' zat een telfout zo bleek achteraf. Het CDA bleek, na controle, namelijk 24 stemmen meer te hebben dan de VVD dat al dacht de coalitieonderhandelingen te kunnen leiden.

Vrijdagmorgen werd dit geopenbaard nadat ook de voorkeurstemmen waren geteld. Zo blijkt bij het CDA een ware 'paleisrevolutie' te hebben plaatsgevonden. De demissionaire wethouder Irene ten Seldam, voormalig wethouder Jan van Marle en Robin Galici stoven op basis van voorkeurstemmen een hele rij kandidaten voorbij. Hierdoor vielen Eugene van Mierlo, die ook kandidaat was bij de Tweede Kamerverkiezingen en de verrassend hoog geplaatste Herman Geerdink buiten de boot. De oud- gemeentesecretaris van Almelo was een nieuweling in de partij en leek verbazend voor iedereen hard op weg de Almelose gemeenteraad in te wandelen. Een 'move' die zeker niet de handen op elkaar kreeg in het ambtelijk apparaat van de gemeente. Lijstaanvoerder Marcel Zielman zit door deze ontwikkelingen met de handen in het haar en verwacht wordt dat de coalitiebesprekingen er moeilijker door worden. Bij de VVD is de eerdere euforie van 'aanvoerder' Jemy Pauwels wat getemperd nu hij geen 'verkenner' kan aanstellen voor de coalitieonderhandelingen maar het CDA het voortouw kan nemen. Ook zag hij kandidaat Martijn Makkinga op voorkeurstemmen in de fractie plaatsnemen.

Voor de 'incrowd' in de plaatselijke politiek kwam het zetelaantal van Lokaal Almelo Samen (LAS) toch als een verrassing. Men verwachte een forse teruggang vanwege de fusie tussen BBA, ALA en Almelooooo en de privéstrubbelingen rond de niet opnieuw kandiderende Johan van Loon, maar met een prima campagne kwam LAS toch uit op vijf zetels. Marike van Doorn wandelde op basis van voorkeurstemmen toch ruim de fractie binnen.

Voornoemde partijen lijken tot elkaar veroordeeld bij de collegevorming met mogelijk aanvulling van de ChristenUnie. Bij D66 kwam kandidaat Monique van Saane in de twee-mans fractie op basis van voorkeur. Hetzelfde deed Lien Poorteman-Boxum bij GroenLinks ten koste van kandidaat Alfer Ekizkuyu.

Meer berichten