De Molukse culturele vereniging Akar Bahar is gevestigd aan de Jan Steenstraat
De Molukse culturele vereniging Akar Bahar is gevestigd aan de Jan Steenstraat

Gemeenteraad wil meer tijd voor huisvesting Akar Bahar

ALMELO – De gemeente Almelo poogt al langer tot een overeenstemming te komen over de huisvesting van de Molukse culturele vereniging Akar Bahar aan de Jan Steenstraat. Het college van B&W wil sinds het besluit in 2016 diverse gebouwen afstoten waaronder het gebouw aan de Jan Steenstraat. Akar Bahar heeft het aanbod gehad om het gebouw te kopen, maar kan het gevraagde bedrag van 102.186,11 euro niet ophoesten en kan ook het alternatief, een jaarhuur van 21.780,84 euro ex. BTW per jaar, niet betalen. Verder overleg bleef vruchteloos. Formeel werd daarop de huisvesting opgezegd waardoor de vereniging Akar Bahar dakloos zou worden. De vereniging deed nog een laatste voorstel om tot een oplossing te komen. Het gebouw zou dan worden geschonken voor 1 euro c.q. een betaling van 10 procent van de getaxeerde en gevraagde koopsom in maandelijkse termijnen van 510 euro.

Het bestuur verwees ook nog eens naar de herdenking in juli 2011 van het feit dat de Molukkers 60 jaar in Nederland waren. Toenmalig burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld betoogde destijds, hoe waardevol het is om de culturele schatten van de Molukkers te koesteren, te bewaren en door te geven aan toekomstige generaties. 'Hierbij heeft zij, terugkijkend op de 60 jaar dat de Molukkers in Nederland zijn en de manier waarop onze ouders behandeld zijn door de Nederlandse overheid, bovendien letterlijk aangegeven dat dit op zijn zachtst gezegd niet netjes is geweest,' schrijft Aka Bahar aan het college en de raad. Ook wijst Akar Bahar er op dat de culturele vereniging het hart is van de Molukse samenleving in Almelo en dat men in dit gebouw samen komt in goede en slechte tijden, waar de eigen identiteit en rijke cultuur wordt bewaard en bewaakten en zo door word gegeven aan de volgende generaties. Het bestuur stelt bovendien dat door al die activiteiten er geen Molukse hangjongeren in Almelo zijn.

Te elfder ure werd door Aka Bahar ook nog een beroep gedaan op de gemeenteraad. Deze besloot bij motie in de allerlaatste raadsvergadering van deze aflopende bestuursperiode, het college van B&W de opdracht te geven om binnen een half jaar tot een constructieve oplossing te komen voor Aka Bahar. Alleen CDA en ChristenUnie stemden tegen de breed gesteunde motie van Leefbaar Almelo.

Meer berichten