Vol belangstelling keken de leerlingen naar de brandweerauto met de vele verschillende slangen en andere hulpstukken (foto Jeroen van Waas)
Vol belangstelling keken de leerlingen naar de brandweerauto met de vele verschillende slangen en andere hulpstukken (foto Jeroen van Waas)

Brandweer bezoekt de Wereldboom

ALMELO -'Oh, een echte brandweerauto van dichtbij' en 'Bij de manege van de Gravenruiters was onlangs ook brand' roepen de leerlingen van basisschool de Wereldboom als ze de brandweerlieden zien en een kijkje mogen nemen bij de grote brandweerauto.

'Ik heb goed onthouden dat een brandmelder ook in je eigen huis heel belangrijk is,' vertelt de achtste groeper Michelle na afloop. Onlangs waren brandweerlieden op de Wereldboom om daar uitleg te geven over de taken van een brandweerman, hoe er brand kan ontstaan en vooral wat je kunt doen om brand te voorkomen.

De kinderen van groep acht luisterden allemaal heel aandachtig en zaten vol met vragen. Ook de leerlingen van groep vijf en zes vonden het geweldig. Een van hen werd volledig als brandweerman aan gekleed. Continue had er wel een leerling de vinger omhoog om een vraag te kunnen stellen.

De brandweerman bleef er heel rustig onder en vertelde uitgebreid hoe een vlam in de pan kan komen. Waar zuurstof, brandstof en warmte samen komen kan brand ontstaan. Door bijvoorbeeld zuurstof weg te halen dooft het vuur. Hij demonstreerde dit met een waxinelichtje dat hij aanstak en dat weer doofde toen hij er een potje over heen zette.

Brand ontstaat vaak door onoplettendheid, onwetendheid en opzet. De meeste leerlingen wisten hier wel een aantal voorbeelden van te geven. Ook het belang van een rookmelder werd uitgebreid besproken. In je slaap ruik je niet dat er ergens rook en of vuur is, je wordt daar vaak niet wakker van. Een brandmelder kan van levensbelang zijn. Als de rookmelder af gaat heb je nog ongeveer drie minuten om naar buiten te gaan. 'Dat gaat wel lukken, want dat hebben we geoefend,' zegt een jongen vol overtuiging. De brandweerman checkt nog even wie er thuis allemaal een brandmelder hebben. Het valt hem tegen dat er nog zes kinderen in de klas geen rookmelder hebben thuis. 'Ga het belang er van vanavond maar aan tafel tijdens het eten uitleggen aan je ouders,' is zijn devies. Ook legt hij uit dat het belangrijk is dat je een goede vluchtroute hebt als je het huis wilt verlaten. Gewoon via de trap en de buitendeur is nog altijd de veiligste en meest voor de hand liggende methode. Daarnaast vertelt hij ook nog even hoe 112 werkt. Al met al vinden de leerlingen het een hele boeiende ochtend. Ze geven er bijna allemaal een tien voor. Maar ze hopen er toch niet echt mee te maken te krijgen en voortaan gaat er meteen een deksel op de pan als de vlam er in slaat.

Meer berichten