V.l.n.r.: Rinus Weinhold (Poparchief) Gerrit van Huizen (voormalig gitarist the Humbugs), Hans Hunter (poparchief) en Hendry Bosch(voormalig secretaris fanclub the Humbugs)
V.l.n.r.: Rinus Weinhold (Poparchief) Gerrit van Huizen (voormalig gitarist the Humbugs), Hans Hunter (poparchief) en Hendry Bosch(voormalig secretaris fanclub the Humbugs)

The Humbugs weer op de kaart gezet

ALMELO - 'Namen als Hein Hengst, Freddie Boks, Gerrit en Jan van Huizen, Wout Platjes, de gebroeders Kuilder, Jan Toren, Reint Kram en nog veel meer namen gaan er over en weer als Hendry Bosch en Gerrit van Huizen herinneringen ophalen aan The Humbugs, de band die in de jaren zestig van de vorige eeuw volle zalen trok en de eerste waren die als Almelose band een echte plaat uitbrachten.

'We waren jongens van rond de achttien jaar en speelden wat op een gitaar of een drumstel,' vertelt oprichter, Gerrit van Huizen. Hij luisterde veel naar muziek en hield onder andere van The Rolling Stones. Deze probeerde hij stukje bij beetje na te spelen. 'Ze waren ruiger, maar ook makkelijker na te spelen dan de Beatles,' vertelt Gerrit. Er sloten zich steeds meer jongens aan. In die tijd werden er verschillende bandjes opgericht. Zo ook The Humbugs. 'Hoe we aan die naam kwamen weet ik eigenlijk niet eens, we vonden het wel mooi en stoer klinken,' zegt Van Huizen glimlachend. Een goede oefenruimte hadden ze niet, ze werden overal weggestuurd omdat ze te veel lawaai maakten. Na een optreden in Daarleveen kregen ze te horen dat ze niet meer terug mochten komen. De koeien zouden minder melk zijn gaan produceren door al het lawaai van de band.

Ze hadden al heel snel een fanclub, waarvan Hendry Bosch de secretaris was. En als er iets georganiseerd moest worden was hij daar altijd als de kippen bij. Toen de band in zijn hoogtijdagen naar Zwolle moest, regelde hij posters en ook een grote bus en de kaartjes waren bij hem thuis af te halen. De bus zat steevast elke keer stampvol. De eerste jaren werd er vooral instrumentaal gespeeld. De roep vanuit het publiek om ook een zanger te hebben werd steeds luider. Door Reint Kram aan te trekken werd aan deze wens voldaan. The Humbugs werden steeds professioneler, vooral zaal Stegehuis, daarna lange tijd bekend als Café het Zuiden, zat steeds stampvol, maar alles wat met de optredens werd verdiend stak men direct in de band door bijvoorbeeld een dure Selmer installatie aan te schaffen. Hiervoor stonden destijds de ouders nog garant. Ook knapten er wekelijks snaren, vertelt solo-gitarist van de band, Gerrit van Huizen. Eind jaren zestig gingen The Humbugs ter ziele. 'Ik ging trouwen en er kwamen kinderen in beeld, wat maakte dat ik geen tijd meer kon vrij maken,' vertelt Gerrit van Huizen. Hans Hunter van haarstudio Artistique in de Oranjestraat is samen met Rinus Weinhold, bestuurslid van het Poparchief Twente. Zij willen graag de historie van de Popmuziek vastleggen, behouden en waar mogelijk opnieuw laten herleven door speciale festivals te organiseren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden