Bewoners van verpleeghuis de Weemelanden halen herinneringen op tijdens de Groene Visite
Bewoners van verpleeghuis de Weemelanden halen herinneringen op tijdens de Groene Visite

De Groene Visite prikkelt zintuigen

ALMELO – In een rustige kamer van verpleeghuis De Weemelanden in Vriezenveen zijn vrijwilligers Laura Brummelhuis en Toos van der Zwart bezig met het inrichten van de tafel. 'Als we op Groene Visite gaan, nemen we altijd een natuurkoffer mee. Vandaag hebben we een winterkoffer mee, zo heeft ieder seizoen een koffer en is er een speciale boerderijkoffer,' vertelt IVN-coördinator Laura Brummelhuis.

De vrijwilligers gaan altijd in tweetallen op groene visite en ze stellen een eigen natuurkoffer samen. Dit keer is de koffer gevuld met foto's van wintertaferelen, dierenplaatjes, anijs, cacao, Friese doorlopers, boerenkool en nog veel meer. Als alle spullen op tafel liggen haalt Wilna van der Giesen van TMZ zes ouderen op. 'We kiezen bewust voor een rustige ruimte en een kleine groep bewoners, anders zijn er te veel prikkels.' Als medewerker zingeving en dagbesteding weet Wilna precies voor welke bewoners dit een aangename en nuttige tijdsbesteding is.

Deze ochtend bestaat het groepje ouderen uit vijf dames en een man, ze bekijken wat er op tafel ligt en Toos geeft de doorlopers aan. De aanraking van de schaatsen brengt bij één van de bewoonsters een twinkeling in de ogen, ze vertelt dat ze vroeger vaak ging schaatsen en dat ze kranten onder haar jas deed om warm te blijven. Haar buurvrouw wil de schaatsen niet aanraken, ze was vroeger bangig en vond schaatsen veel te eng. Daarna gaat het pakje cacao rond, de geur doet de meesten ook denken aan de schaatsbaan.

De vrijwilligers en Wilna proberen de ouderen steeds weer bij het gesprek te betrekken. De ene keer gebeurt dit met een lied en het volgende moment door een stukje rookworst te proeven. Je kan merken dat door te ruiken, proeven, zien en horen allerlei herinneringen naar boven komen. Laura en Toos proberen de ouderen te prikkelen door vragen te stellen over dieren in de winter, hiervoor gebruiken ze de dierenplaatjes. Laura constateert dat de bewoners veel van dieren weten. Eén van de bewoonsters grapt: 'Dat had u niet gedacht, hè?' En iedereen lacht weer.

Vrijwilligers
Natuurhus Almelo heeft samen met Natuur en Milieu Overijssel het project 'De Groene Visite' opgezet. Laura vertelt 'we gaan gemiddeld zo'n 50 keer per jaar op groene visite, dit doen we met 8 vrijwilligers. Dat is eigenlijk te weinig, vandaar dat we op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. Dus als je je kunt inleven in de belevingswereld van ouderen en je interesse hebt in de natuur, dan nodigen we je uit om mee te gaan op Groene Visite'. Voor meer informatie mail naar laura.brummelhuis@gmail.com

Meer berichten