Tijdens een debatavond werd gediscussieerd over parkeren in de binnenstad
Tijdens een debatavond werd gediscussieerd over parkeren in de binnenstad

Binnenstad Almelo holt achteruit!

ALMELO – Het is een 'hot item' de herontwikkeling van de binnenstad om deze aantrekkelijker te maken. In de afgelopen jaren werd in de gemeenteraad al vaker 'gratis parkeren' aangedragen maar een meerderheid schijnt dat inmiddels achter zich gelaten te hebben. Zelfs VVD-voorman Jemy Pauwels gelooft daar niet meer in, zo stond in Tubantia. Tijdens een debatavond van Lokaal Almelo Samen (LAS) onlangs in wijkcentrum 't Dok had gastspreker Remco Klomp ook een nieuwtje: 'Gratis parkeren bestaat niet,' begon hij zijn inleiding. 'Maar als Almelo niets doet, kom je wel achteraan in het rijtje,' was zijn waarschuwing.

Klomp was als directeur van investeerder Urban Interest 10 jaar actief met de vernieuwing van de Almelose binnenstad en maakte uit dien hoofde talrijke gesprekken met opeenvolgende colleges van B&W. 'Vasthouden aan parkeren waarbij de bezoekers van de binnenstad eerst geld in de meter moeten werpen werpt de stad steeds verder achteruit en dan kom je vanzelf helemaal achteraan te staan,' aldus Klomp die ook andere oplossingen ziet. 'Maak nu eerst eens een rondrekening welke geldstroom van het parkeerbeheer in de gemeentekas brengt en welke geldstroom er weer uit gaat om het parkeerbeheer vorm te geven. Ik geef u op een briefje dat het negatieve verschil niet meer is dan 40.000 euro,' betoogde Klomp.

Volgens Klomp kan hij binnen 24 uur regelen dat er in de binnenstad van Almelo een supermarkt komt van een grote Nederlandse keten indien de klanten er gratis kunnen parkeren. 'De beheerskosten van dat parkeren willen ze graag betalen,' aldus Klomp die er op wees dat Almelo al jarenlang omzet ziet wegvloeien naar buurgemeenten en ook vanuit de binnenstad naar de succesvolle wijkwinkelcentra in de stad zelf.

Klomp beweerde ook dat de middenstand in het kernwinkelgebied best wil bijdragen voor een klantvriendelijke benadering van de bezoekers aan de binnenstad. Toch ook een kleine maar. 'Het wordt nooit meer zoals het was. Almelo heeft niet meer het verzorgingsgebied van weleer. Het is een andere tijd waardoor anders wordt geshopt (internet) en mede daardoor er feitelijk teveel m2 aan winkelruimte is. Het kernwinkelgebied moet compacter, maar ook goed bereikbaar zijn voor de shoppende klant met auto. Deze brengt namelijk meer geld in het laatje dan de klant met de fiets. Vooral vanuit de westkant ontbreekt een goede ontsluiting en parkeergelegenheid. Er zijn wel paarkeerplaatsen, maar op de verkeerde plek', zo zei Klomp die de knip in de Wierdensestraat/Hofstraat (Passage) een historische fout noemde.

'Parkeerbeleid met parkeerplaatsen op de verkeerde plekken ook nog tegen betaling en met verschillend beleid voor de bewoners in de binnenstad gaat niet werken. Almelo is geen Amsterdam. Dat zijn net zomin Den Haag of Amersfoort of dichterbij Hengelo en Enschede. Al die steden krijgen problemen met hun aantrekkelijkheid. Dat begint bij klantvriendelijk parkeren en een warme aankleding van het winkelgebied met restauratieve voorzieningen. Dan komen er ook weer aantrekkelijke winkels om te shoppen,' aldus het betoog van Klomp die vindt dat de neuzen dezelfde kant op moeten om het Almelose stadscentrum aantrekkelijk te maken voor shoppen, recreëren en wonen. Het antwoord ligt bij de gemeenteraad die het college van B&W, de beleidsambtenaren en de Almeloërs zal moeten overtuigen dat het anders moet!

Meer berichten