Ex-inbreker Evert Jansen gaf tips om inbraken te voorkomen
Ex-inbreker Evert Jansen gaf tips om inbraken te voorkomen

Inbraakpreventie-avond werpt vruchten af!

ALMELO - Onlangs was er in het stadhuis een speciale avond over inbraakpreventie. Andrea Kippers had vanuit de gemeente de avond opgezet. Burgemeester Arjen Gerritsen deed het openingswoord en gaf daarin het belang van goede preventie aan, waardoor dieven minder in de gelegenheid worden gebracht om in te breken. Ex-inbreker Evert Jansen vertelde de ongeveer tachtig belangstellenden hoe hij op het criminele pad was gekomen en hoe hij er mee kon stoppen. Hij is bekend van de AVRO TV-serie 'Maak het ze niet te makkelijk'. Hij was 's middags met Michael Broekhuis, die werkt voor buurtpreventie en ook werkzaam is voor Aavisie, op pad geweest om in twee uur tijd bij een flink aantal Almeloërs in huis binnen te dringen zonder dat ze het in de gaten hadden. De foto's werden 's avonds getoond.

Tips

Evert Jansen gaf allemaal tips hoe je het de inbreker moeilijker kunt maken. Daar horen bijvoorbeeld speciale sensorverlichting bij, goed gesloten deuren, ramen tijdig sluiten. Geen ladders in de tuin buiten en ook geen kruiwagens die voor vervoer van de spullen gebruikt kunnen worden etc. Sociale contacten zijn ook van groot belang. Goede samenwerking tussen politie, gemeente, opsporing en natuurlijk de burger zelf hebben er voor gezorgd dat een flinke daling van het aantal inbraken plaats vond, vertelt Hendry Lucas, die zich bij de politie veelal bezig houdt met woninginbraken.

Nauw contact

Kim Ensink is als wijkagent actief in de Windmolenbroek en het Groeneveld. Ze onderhoudt nauwe contacten met verschillende buurtappgroepen in de wijk. Ze houdt de lijntjes heel kort met de verschillende wijkbewoners die aangesloten zijn bij de app. Ze geeft duidelijk aan dat wanneer mensen oprecht van mening zijn dat ze iets verdachts zien, ze gerust 112 mogen bellen. 'We willen graag zoveel mogelijk (potentiële) inbrekers opsporen,' geeft Kim aan. Marjon de Waard en Jurrie Otter zijn de coördinatoren van het buurtpreventieteam Zuid Oost. Zij hebben een team die middels speciale kleding zich wekelijks, steeds op een andere dag, laten zien in de wijk. Ze bestaan uit 16 mensen en lopen steeds met twee personen. Ze zien een duidelijk effect van hun aanwezigheid in de wijken De Riet, Boomshoek en het Nieuwland. Ook in de Aalderinkshoek draait met succes een buurtpreventieteam.

Meer berichten