Gerard Hammink hoopt ook de komende jaren nog meer Almeloërs gratis naar het Huis van Katoen en Nu te trekken
Gerard Hammink hoopt ook de komende jaren nog meer Almeloërs gratis naar het Huis van Katoen en Nu te trekken

Aanjager Huis van Katoen en Nu

ALMELO - 'Ik ben meestal niet iemand die op de voorgrond treed, maar ik zorg er steevast voor dat voor nieuwe activiteiten tijdig de publiciteit wordt benaderd,' geeft Gerard Hammink aan. Hij is sinds september 2017 degene die de scepter zwaait in het Huis van Katoen en Nu. 'Dit kan ik natuurlijk niet zonder de grote groep vrijwilligers om mij heen.'

Hammink is de opvolger van Martin Kroeskop, die zijn werkzaamheden bij Nielz Café niet langer kon combineren met zijn functie bij het Huis van Katoen en Nu. Gerard Hammink is jaren lang de beheerder geweest van de verschillende bibliotheekgebouwen in Almelo. Door bezuinigingen viel ook zijn baan weg. Het vrijwilligerswerk loopt als een rode draad door het leven van Gerard Hammink. Samen met zijn vrouw is hij al jaren betrokken bij de vele activiteiten bij de Kolk. Hij heeft vele vakantiespelweken georganiseerd en ook is hij betrokken bij het begeleiden van ouderen. In 2014 is het bestuur van de Kolk opgeheven, maar overal pakte en pakt de 58-jarige Hammink het vrijwilligerswerk weer op. Hij was al een tijd bezig op donderdagmorgen met de inloop voor senioren ten aanzien van de I-pad, tablet en smartphone en kwam in gesprek met Gerrit van Woudenbergh, de voorzitter van het Huis van Katoen en Nu, die hem vroeg voor de functie van coördinator binnen het Huis. Hij is blij met deze functie en neemt zijn taken heel serieus.

De belangrijkste functie binnen het Huis van Katoen en Nu is het mensen verwelkomen en rondleiden door het huis met zijn vele verschillende hoekjes. Het is van groot belang voor de Almeloërs maar ook voor de toeristen. 'Ze weten steeds beter de weg te vinden en wij hebben ook een soort VVV-functie erbij gekregen,' aldus Hammink die vrijwel dagelijks in het Huis te vinden is. Heel belangrijk vindt hij de laagdrempeligheid en hij maakt zich er hard voor dat de activiteiten in principe gratis toegankelijk zijn.

Hammink wil graag historische functies binnen het Huis van Katoen en Nu behouden, maar daarnaast staat hij ook open voor vernieuwingen waardoor ook meer jongeren de weg naar het Huis weten te vinden. Bijvoorbeeld door nanotechnologie te introduceren. Er is een samenwerking op gang met de UT en het Rabotheater en ook met het Stadsmuseum het Wevershuisje. 'Ik ben blij dat ik mee mag werken om mensen leuke activiteiten aan te bieden van het verleden, heden en toekomst,' laat Gerard Hammink weten. Afgelopen december ontving men de Stadsprijs, daarbij gaf ook de burgemeester nog maar eens extra het bestaansrecht van het Huis aan.

Meer berichten