Logo almeloosweekblad.nl


Echtpaar Rini en Gerard Kokhuis vormen al 60 jaar op verschillende terreinen een paar en als het aan hen ligt gaan ze hier de komende jaren gewoon mee door
Echtpaar Rini en Gerard Kokhuis vormen al 60 jaar op verschillende terreinen een paar en als het aan hen ligt gaan ze hier de komende jaren gewoon mee door

Echtpaar Kokhuis al 60 jaar samen

ALMELO - 'Tijdens de danslessen was er sprake van een ontluikende liefde', vertelt de nu 80-jarige Rini Kole die op 20 december 1957 in het huwelijk trad met Gerard Kokhuis (86jaar). Het paar is op 7 januari 1958 voor de kerk getrouwd. 'Maar trouwen in december was fiscaal erg aantrekkelijk in die tijd,' vertelt Gerard Kokhuis met een glimlach.

Rini Kole is geboren in Zenderen, Gerard Kokhuis is een echte Almeloër. Samen startten ze een gezin bij de dubbele overweg aan de Wetstraat. Daarna vertrokken ze naar de Deldensestraat waar ze al weer 55 jaar met heel veel plezier wonen. Het paar heeft vier kinderen en twaalf kleinkinderen. Het eerste achterkleinkind is op komst.

Gerard Kokhuis heeft in het onderwijs gewerkt. Hij was jarenlang hoofd van de Titus Brandsmaschool en de Ariënsschool. Zijn grote interesse voor historie en geschiedenis maakten dat hij voor het vak geschiedenis koos. Hij heeft vele jaren als docent geschiedenis aan het Bataafse Kamp in Hengelo voor de klas gestaan.

Daarnaast heeft hij tal van geschiedkundige boeken geschreven, waarin de Twentse oorlogsjaren en de textielindustrie uitgebreid aan bod komen. 'Hij is een geboren verteller,' geeft zijn oudste dochter Mirjam aan en dat zie je in zijn boeken terug.

Typediploma komt goed van pas

Rini Kokhuis heeft voor ze trouwde gewerkt bij een advocatenkantoor als secretaresse. Het feit dat ze goed op de typemachine uit de voeten kon, kwam later bij het uitwerken van de manuscripten voor de boeken van haar man goed van pas. Beide echtelieden trekken er nog graag op uit met de fiets, trein of auto. Via app of mail zijn ze voor kinderen en kleinkinderen overal ter wereld goed bereikbaar.

Boeken overhandigd

Het paar was erg blij met de komst van burgemeester Gerritsen. Daarbij maakte Gerard Kokhuis van de gelegenheid gebruik hem twee van zijn boeken, die prachtig geïllustreerd zijn te overhandigen aan de burgervader. Deze gaf duidelijk aan erg blij te zijn met de boeken.

Al is Gerard Kokhuis inmiddels 86 jaar, zijn belangstelling voor de geschiedenis en met name voor die van Twente is er nog steeds. Op zijn zolderkamer heeft hij een groot archief aan historisch materiaal wat allemaal heel goed categorisch is gerangschikt.

Het echtpaar gaat het 60-jarig jubileum uitgebreid vieren op 7 januari op het Maatveld, lekker in de buurt waar ze in hun leven al menig feest gevierd hebben.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox