Logo almeloosweekblad.nl


Stephanie van den Kieboom geeft mediawijsheid les op de ISK
Stephanie van den Kieboom geeft mediawijsheid les op de ISK

Specialist Digitale Geletterdheid

ALMELO - Sinds dit schooljaar is Stephanie van den Kieboom Specialist Digitale Geletterdheid, ze geeft zelf meteen toe dat het een hele mond vol is. Maar wat houdt het precies in? 'Ik ontwikkel leerlijnen voor alle leerlingen van Het Erasmus, van Praktijkonderwijs tot Gymnasium. Aan de hand van deze leerlingen wordt het onderwijs aan de leerlingen verzorgd. Er is zoveel ontwikkeling gaande op het gebied van digitale geletterdheid, dit vak blijft zich ontwikkelen. Het mooiste onderdeel is dat ik zelf een vak aan het ontwerpen ben,' vertelt Stephanie trots.

Ondanks dat ze er dagelijks gebruik van maken, weten veel tieners onvoldoende over online gedrag. 'Ik probeer ze bewust te maken van de ongeschreven gedragsregels op social media en vooral hoe ze ruzies en discussies kunnen voorkomen. Ik wil jongeren behoeden voor online fouten.' Stephanie doet dit duidelijk vanuit haar bevlogenheid. Ze vertelt erg gepassioneerd over haar vak. 'Veel jongeren maken de klassieke instinkers. Ze denken te eenvoudig over de keuze van een wachtwoord. Vaak is dit de naam van hun huisdier of van hun ouders.' Ze benadrukt dat het gaat om besef. 'Ik zeg niet wat ze moeten doen, ik wil dat ze begrijpen wat de gevolgen zijn als ze te makkelijke wachtwoorden gebruiken.' De afgelopen twee weken heeft Stephanie mediawijsheid lessen gegeven aan alle leerlingen van de ISK. Deze internationale schakelklassen maken ook deel uit van Het Erasmus. 'De leerlingen waren hartstikke gemotiveerd. Soms was de taal 'een dingetje', maar ze gebruiken de Google Translate app vaak. Zelfs meer dan de helft van de leerlingen heeft z'n mobiel ingesteld op de Nederlandse taal. Best lastig voor ze, maar zo leren ze wel snel Nederlands.'

Stephanie heeft communicatiewetenschappen gestudeerd. In die periode kreeg ze steeds vaker vragen over social media gebruik. Familie en vrienden riepen regelmatig haar hulp in en dat heeft haar geïnspireerd tot het starten van haar eigen bedrijfje SocialBirds. En sinds september jongstleden is ze Specialist Digitale Geletterdheid. Digitale Geletterdheid bestaat naast mediawijsheid uit drie belangrijke pijlers: ICT vaardigheden, informatievaardigheden en computational thinking. Hierbij gaat het onder andere om gebruik van Word en Powerpoint, online zoekgedrag en het denken in computertaal.

In een samenleving die in rap tempo aan het digitaliseren is, is aandacht voor Digitale Geletterdheid essentieel. Inmiddels wordt van het onderwijs verwacht dat er wordt gewerkt aan digitale onderwijsdoelen en de inzet van digitale leermiddelen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox