Logo almeloosweekblad.nl


Vluchtelingen maken de bekladde reclameborden bij AVC Heracles schoon
Vluchtelingen maken de bekladde reclameborden bij AVC Heracles schoon

Vluchtelingen aan de slag

ALMELO – Het is een favoriete activiteit van project Aan de Slag, vrijwilligerswerk doen bij amateurvoetbalclub AVC Heracles. Bewoners van het AZC maken samen met andere vrijwilligers de accommodatie schoon en ze onderhouden het terrein. Zo hebben ze ook geholpen bij het opruimen en schoonmaken van het terrein nadat er begin november vernielingen werden aangericht. Dit deden ze door de reclameborden die beklad waren weer schoon te maken.

'Er waren in totaal zes mannen die de afgelopen periode naar AVC Heracles gingen, maar vier kregen elders een woning. Nu gaan ze met z'n tweeën naar deze activiteit,' vertelt projectleider Thea den Hartog van Scoop Welzijn. 'Afgelopen week zijn ze nog naar de voetbalclub geweest, maar nu is het winterstop. Na de winterstop wordt deze activiteit wel weer hervat, er is volop animo voor.'

Sinds twee maanden draait het landelijke project Aan de Slag ook in Almelo, Den Hartog is zeer tevreden over wat ze bereikt hebben in deze periode. 'Tot nu toe is er 85 keer deelgenomen aan een activiteit. Sommige bewoners van het AZC hebben meerdere keren meegedaan, dat betekent dat in totaal zo'n 30 bewoners vrijwilligerswerk hebben gedaan.' Dit activiteitenproject heeft een aantal actieve, betrokken vrijwilligers, zij begeleiden de asielzoekers als ze naar een activiteit gaan. Er zijn allerlei activiteiten, zoals tuinieren bij kruidentuin Geerte's Hof, attributen klaarzetten en helpen tijdens een sportinstuif en meehelpen op het huiskamerproject voor ouderen.

Iedere maandagmiddag gaat Thea den Hartog met haar medewerkers en een tolk naar het AZC. Met hulp van de tolk, ook een vrijwilliger, proberen ze de bewoners te enthousiasmeren om deel te nemen aan vrijwilligersactiviteiten. 'Je merkt dat de bewoners erg veel aan hun hoofd hebben, ze weten niet of ze hier kunnen blijven of wat er verder met ze zal gebeuren. Die onzekerheid kan verlammend werken.' De bewoners die wel meedoen zijn blij dat ze een bijdrage kunnen leveren. Ook zijn de ontmoetingen met Nederlanders heel belangrijk voor hen. 'Ze leren onze cultuur en onze taal dan een stuk makkelijker,' aldus de projectleider.

Ondanks dat er al een mooi aanbod aan activiteiten is, hoopt Thea den Hartog de activiteiten de komende tijd wel uit te breiden. 'Het zou mooi zijn als de asielzoekers bij een woon- en zorgcentrum kunnen helpen of wandelen met ouderen. Daarnaast zijn we ook nog op zoek naar vrijwilligers die de asielzoekers willen begeleiden als ze vrijwilligerswerk gaan doen'. Aanmelden kan via t.denhartog@scoopwelzijn.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox