Logo almeloosweekblad.nl


De Midwinterhoornbloazers laten graag hun 'roop' horen tijdens de Doelenkerstmarkt
De Midwinterhoornbloazers laten graag hun 'roop' horen tijdens de Doelenkerstmarkt

Midwinterhoornblazen

ALMELO - Iedereen kent wel het geluid van de midwinterhoorn, een van de bekendste eeuwenoude traditionele gebruiken die Twente rijk is. Hoor je in de adventstijd in Almelo een midwinterhoorn, dan weet je dat er iemand van De Midwinterhoornbloazers Almelo-Beeklust blaast. De groep is in het begin van de zestiger jaren tot stand gekomen.

Johan (voorman) en Gerard Braakhuis waren de initiatiefnemers van de huidige blazersgroep. Zij namen het initiatief om tijdens de Adventstijd te gaan blazen bij het bruggetje over de Weezebeek en legden de basis voor het huidige blaasactiviteiten van de Midwinterhoornbloazers Almelo-Beeklust.

De Midwinterhoornbloazers Almelo-Beeklust is een leuke groep midwinterhoornblazers die de traditie in stand wil houden. In de adventstijd tot 6 januari (Drie Koningen) blazen ze iedere zondag van 10.00 uur tot 11.00 uur in de Gravenallee voorbij het tolhuis.

In december zijn zij veel te horen bij activiteiten in de stad, scholen, kerken en instellingen. Ze zetten zich in om tijdens bepaalde activiteiten het midwinterhoorngeluid te laten horen en de traditie in stand te houden.

Oud gebruik

Het Midwinterhoornblazen is een oud Twents gebruik en cultureel erfgoed wat in Twente wordt gekoesterd en uitgedragen. De traditie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekend jaarlijks terugkerend fenomeen. Veel Almelose inwoners en ook veel blazers uit Twente kennen deze traditie. De laatste jaren is de blazersgroep gegroeid tot een zeer respectabele groep. Men heeft nu enkele juniorblazers en geeft inmiddels al enkele jaren ook voorlichting en les in het blazen op de Midwinterhoorn.

Tijdens de Adventsperiode zijn de blazers ruim 40 maal op pad om aan alle verzoeken te voldoen. Naast het zogenaamde 'publieksblazen' doen zij ook mee aan het senioren- en juniorenblazen. De afgelopen jaren bereikten ze hiermee goede resultaten. Sinds 2013 staat het midwinterhoornblazen op het immaterieel cultureel erfgoed en De Midwinterhoornbloazers Almelo-Beeklust zien het als hun taak om deze prachtige traditie door te geven aan de volgende generatie.

Men komt graag in contact met de jeugd. Wie dat wil kan natuurlijk zelf ook even proberen hoe het voelt om een hoorn te bespelen. Tijdens de Doelenkerstmarkt mogen kinderen op het kerkplein van de Georgius Basiliek een poging wagen.

www.beeklustbloazers.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox