Judith showt vol trots haar boek temidden van haar dochters, kleindochters en schoondochter
Judith showt vol trots haar boek temidden van haar dochters, kleindochters en schoondochter

'Uit het hart van Molukse vrouwen'

ALMELO - 'Ik zag het er eerst echt niet van komen, maar nu ben ik toch wel heel blij dat na vijf jaar een droom werkelijkheid is geworden,' vertelt Judith Sapulette-Maulany. Voor zover zij weet is ze de enige die een boek over Molukse vrouwen heeft geschreven. Judith is nu 58 jaar en zelf Molukse, maar ze is in Nederland geboren en voelt zich ook Nederlandse. Ze heeft zich in Nederland nooit gediscrimineerd gevoeld.

Ze is getrouwd met Jaimy, een Molukker, ze is geboren in Hoogeveen en in 1999 naar Almelo gekomen. Ze begon als administratief medewerkster en later is ze voor Asito schoonmaakwerk gaan doen. Helaas is ze door fysieke klachten afgekeurd. Ze leest graag en geniet van haar drie kinderen en kleinkinderen. Het is bij haar altijd een zoete inval.

'Ik moest best wel enige schroom en angst overwinnen om dit boek over Molukse vrouwen te schrijven,' vertelt Judith. Ik was amper bekend met tekstverwerking en via een vriendin van mijn dochter heb ik de verhalen op papier gezet.' Ze heeft zeven vrouwen geïnterviewd. Naast praktische vragen stelde ze ook allerlei levensvragen. 'Hoe is hun leven gegaan in Nederland? Heeft God daarin een grote rol gespeeld? Judith merkte dat vooral de wat oudere Molukse vrouwen toch wel moeite hadden dat ze tot voor kort klein gehouden waren en vaak niet meer dan één recht hadden, het aanrecht. 'Ik was vroeger best wel regelmatig op straat te vinden toen ik ongeveer 16 jaar was. Jongens vroegen me vaak: 'Waar zijn die andere mooie donkere meisjes?' Ze beschrijft in haar boek heel openhartig hoe Molukse vrouwen omgaan met verdriet als meerdere familieleden vroegtijdig overlijden en hoe vrouwen die in aanraking kwamen met drugs, gokverslaving, abortus of scheidingen dit verwerkten. Net als de vrouwen in het boek geeft Judith aan dat voor haar het geloof een hele belangrijke rol speelt en dat ze mede door de kracht die ze uit het geloof gehaald heeft uiteindelijk dit boek heeft durven schrijven.

Te koop

Het boek 'Uit het hart van Molukse vrouwen van Judith Sapulette is te koop bij Boek en Hart aan de Holtjesstraat. Ze heeft voor vrienden en bekenden ook een stapel boeken thuis. Ze hield onlangs voor ongeveer bijna veertig mensen, zowel Nederlandse als Molukse vrouwen, een boekpresentatie.

De meesten zijn erg onder de indruk en erg trots op haar dat ze het aangedurfd heeft het boek te schrijven. Judith bedrukt nogmaals 'Dit is echt mijn boek en pas helemaal bij mij.' Mijn man en kinderen en ik geloof ook veel familie en kennissen, zijn trots op mij dat ik het geschreven heb.'

Meer berichten
Shopbox