Herman Reckman is onlosmakelijk verbonden met het Filmhuis en nog steeds beleeft hij er bijzonder veel plezier aan
Herman Reckman is onlosmakelijk verbonden met het Filmhuis en nog steeds beleeft hij er bijzonder veel plezier aan

Herman al 45 jaar bij het Filmhuis

ALMELO - 'Jij bent al langer met het Filmhuis getrouwd dan met mij, vertelt mijn vrouw mij regelmatig,' geeft Herman Reckman lachend aan. Op zondag 10 december viert hij samen met de stichting het Filmhuis en natuurlijk de bezoekers het 45-jarig bestaan van het Filmhuis. Herman was 21 jaar toen hij met het vertonen van films begon en nu is hij 66 en nog geenszins van plan om te stoppen.

In de toenmalige schouwburg de Hagen werden voorzichtig de eerste 16 mm films gedraaid in wat toen nog de Filmliga genoemd werd. Later ging men over op de 35 mm films. 'Het was altijd een hele klus, waarvoor we 's middags al rond twee uur aan het werk gingen en dan moest je ook nog altijd bang zijn dat er iets brak dat dan vervolgens weer geplakt moest worden, soms vervelend, maar het had ook zijn charme,' aldus Herman die nu 's avonds kort voor de film binnen komt en na afloop slechts het apparaat en het licht hoeft uit te doen. De komst van het digitale tijdperk heeft het allemaal wel veel makkelijker gemaakt. De eerste jaren werd er ongeveer één keer per maand een film gedraaid, dat werden er later twee per maand en daarna wekelijks. Nu worden er jaarlijks zestig tot zeventig films per week vertoont.

Toen in 1986 de Hagen verkocht werd toog men naar Hof 88. Daar werd de zaal geschikt gemaakt voor filmvertoning, door het oplopende achterste deel te realiseren. 'Wij kiezen heel bewust voor een doelgroep die voor een net iets ander genre gaat dan de Movie Unlimited-gangers,' geeft Herman aan. Daarom kunnen deze twee ook prima naast elkaar opereren. Het aantal toeschouwers neemt de laatste jaren toe en er zit nog steeds rek in,' aldus Herman.

Een keer per maand gaat hij met iemand van het bestuur naar Den Bosch om te bekijken welke films geschikt zijn voor het filmhuis. Op de vraag wat hij nu een mooie film vindt, noemt hij Kaos geschreven door Luigi Pirandello en geregisseerd door de broers Paolo en Vittorio Taviani. 'Maar er zijn veel meer mooie films,' vertelt Herman er gelijk achteraan. 'Thuis op zo'n Koekblikdeksel (TV) naar een film kijken, vind ik maar niks. De TV is in mijn ogen geen medium om een film te kijken. Een documentaire of een Engelse crimi wil prima, maar daar moet het bij blijven,' is zijn mening. Op zondag 10 december wordt om 14.00 uur een leuke middag gehouden met natuurlijk een film, hapje en drankje. 'Niet groots, want we zijn maar een ongesubsidieerde groep vrijwilligers,' benadrukt Herman Reckman.

Kaarten kan men bestellen aan de kassa van Hof 88 of via filmhuisalmelo.nl of Hof88almelo.nl

Meer berichten
Shopbox