De leden van het Zwingkoor zijn helemaal klaar voor een heel mooi en vrouwelijk concert in de Beethovenzaal van het Theaterhotel
De leden van het Zwingkoor zijn helemaal klaar voor een heel mooi en vrouwelijk concert in de Beethovenzaal van het Theaterhotel

Zwingkoor geeft groots concert

ALMELO - 'Meer dan 20 liederen worden tijdens het jubileumconcert helemaal uit het hoofd gezongen,' geeft dirigent Nijanda van Dijk aan. Liederen als 'Something in the water' en 'Natural Woman', staan op de lijst tijdens het grote concert van het 25-jarig bestaan van het Zwingkoor. Ze treden op in de fraaie Beethovenzaal van het Theaterhotel op zaterdag 2 december. De bandleden, Niels Muller: toetsenist, Sander Hutma: gitaar, drummer: Terry Bloemen en bassist: Wouter Vliegen zorgen voor de muzikale ondersteuning.

25 Jaar geleden richtte Frauke Langbein het Zwingkoor opgericht. Ze begon met 12 enthousiaste vrouwen die samen zongen in het oude stadhuis van Ambt Almelo. Daarna heeft men jarenlang gerepeteerd in Hof 88. Sinds een jaar repeteert het Zwingkoor met haar 30 leden in de gymzaal van de Driehoek aan de Jan Tooropstraat.

Emotioneel
'We zijn ongelofelijk blij met ons nieuwe onderkomen, mooie hoge zaal met veel ruimte waar we goed tot ons recht komen,' vertelt Tini Dekker die momenteel de voorzitter van het koor is. Het koor repeteert wekelijks op donderdagavond van 19.30 tot 21.45 uur in de Driehoek. In september 2015 is men begonnen met de voorbereidingen voor het jubileumconcert. De leden werden gevraagd wat voor hun binnen het koor het belangrijkste thema is. Daar kwam 'vrouw zijn in al haar facetten' bijna unaniem boven drijven.

Alle 30 leden mochten zelf liederen inbrengen. 'Het is heel belangrijk dat wanneer je emotioneel wordt dat je dan blijft doorzingen, dan kom je sneller door de emotie heen,' laat dirigent Nijanda weten. Ze leert de koorleden dat ze zich ook bewust zijn van hun functie en hun plaats wanneer ze even geen tekst hebben. Er wordt in maar liefst vijf talen gezongen; Frans, Duits, Engels, Nederlands en zelfs in het Afrikaans. Nijanda van Dijk dirigeert het koor nu vijf jaar. 'Door de opleiding heb ik een specifieker gehoor gekregen, waardoor ik nog beter weet of iets zuiver gezongen wordt of niet,' geeft Nijanda aan. Normaal gesproken wordt er vier tot zes keer per jaar opgetreden.

Bij verschillende plaatselijke muziekfestivals en andere evenementen zijn ze regelmatig van de partij. Dit jaar stond veel in het teken van het komende jubileumconcert, maar het reeds toegezegde optreden op zorgboerderij het Wierke gaat nog wel door. Iedereen is welkom op het jubileumorkest dat op zaterdag 2 december 's avonds om 20.00 uur begint.

Kaarten kunnen ter plaatse gekocht worden of via www.zwingkoor.nl.

Meer berichten
Shopbox