Tim Telgenhof van de Hoofdzaak en Marja van Elsberg met een schilderij van haar broer Tim Rutgers
Tim Telgenhof van de Hoofdzaak en Marja van Elsberg met een schilderij van haar broer Tim Rutgers

Bijzondere expositie Tim Rutgers

ALMELO - 'Tim was echt geliefd bij ons in de familie, maar ook bij zijn leerlingen,' geeft Marja van Elsberg aan over haar broer Tim Rutgers. Hij was net als Marja is, een kunstenaar in hart en nieren en dat droeg hij in al zijn facetten over op zijn leerlingen.

Tim Rutgers overleed vrij plotseling in februari van dit jaar. Hij laat heel veel prachtige kunstwerken na. Marja en met haar vele anderen zouden het fantastisch vinden wanneer deze kunstwerken zoveel mogelijk een plekje krijgen, het liefst bij iemand die Tim gekend heeft.

Daarom wordt er van 3 tot en met 17 december in het pop up museum in de Javatoren, bij het restaurant de Hoofdzaak van Tim Telgenhof, een expositie gehouden van de vele schilderijen en pentekeningen van Tim Rutgers.

'Ik kan uren naar de werken kijken en zie telkens weer iets anders. De werken zijn ook met zoveel geduld en aandacht gemaakt met hele minuscule kleine facetten die het heel bijzonder maken,' geeft zijn zus Marja aan. Hij was een heel kleurrijk man en schilderde ook heel kleurrijk.

In Amerika was Tim Rutgers destijds een geslaagd kunstenaar. Hij is overgehaald terug te komen naar Nederland. Daar heeft hij jarenlang aan de Deva-vakschool in Huize Castello les gegeven. Hij was echt heel erg geliefd bij zijn leerlingen. Een van die leerlingen was Sandor Minks. 'Tim Rutgers was een hele fijne docent, waar ik veel van geleerd heb in vele opzichten,' vertelt Sandor. Hij werkte zelf ook altijd aan een kunstwerk tijdens de lessen. 'Dat vonden wij als leerlingen nooit storend, eerder inspirerend,' aldus Sandor, die zelf ook nog altijd als kunstenaar actief is. 'Tim Rutgers was daarnaast bijna een vaderfiguur voor je waar je met allerlei problemen terecht kon, echt heel bijzonder.'

Na de opleiding heb ik regelmatig contact met hem gehouden. Ik ga zeker naar de expositie en hoop een werk van hem te kunnen bemachtigen. Dat zou een mooie herinnering aan een groot kunstenaar en inspirerend docent zijn.'

'Of ik nu met Tim door Londen, Berlijn of Brussel liep, overal werd Tim door oud-leerlingen herkend. Heel bijzonder was dat. Ze roemden zijn belangstelling en het feit dat hij je ongelofelijk veel vertrouwen kon geven.

En dat is wat je als kunstenaar heel hard nodig hebt en dat weet ik uit eigen ervaring als geen ander,' geeft Marja nogmaals aan. Ze hoopt dat velen de weg naar de expositie weten te vinden. 'Tim is het meer dan waard.' Voor extra informatie, bel 06-11211541.

Meer berichten
Shopbox