Logo almeloosweekblad.nl


Alle deelnemers aan het unieke uitwisselingsproject van het OSG Erasmus samen op de foto
Alle deelnemers aan het unieke uitwisselingsproject van het OSG Erasmus samen op de foto

Uitwisseling in Kader Textielproject

ALMELO - 'Ik vond het heel leerzaam om in de fabrieken te kijken en ook om kennis te maken met Nederland,' laat Piotr uit Polen weten. Hij is een van de deelnemers aan het bijzondere project dat in het teken van het textielverleden van de landen, Polen, Tsjechië, Duitsland en Nederland staat. In totaal nemen 25 leerlingen uit de klas 5 VWO deel aan het project.

Marja Ritterfeld is vanuit scholengemeenschap Erasmus de coördinator van het geheel dat de toepasselijk naam 'Elastic' mee kreeg.

'Over en weer vindt er uitwisseling van leerlingen plaats die op deze manier naast dat ze meer over het textielverleden leren, ook kennis maken met andere culturen,' geeft Marja Ritterfeld aan. De leerlingen waren onlangs in Almelo, maar de jonge studenten uit Almelo gaan in de loop van het schooljaar ook nog naar Tsjechië, Polen en Duitsland.

In Almelo gingen de leerlingen, getooid met een katoenen schort, vlaggen maken. Daarop mochten ze allerlei afbeeldingen schilderen of tekenen dat iets van hun land laat zien. Velen schilderden de landvlag of plaatsten een fiets of tulp op de stof. Een keur aan verscheidenheid werd er gemaakt. Daarbij werd ook enige samenwerking gevraagd. De leerlingen kregen ideeën en hulp aangeboden van Olga ter Haar, ze is zelf beeldend kunstenaar en bracht de leerlingen met kleine tips heel makkelijk iets over. Het zette de leerlingen aan om nog inventiever te worden. Al met al waren ze zichtbaar enthousiast bezig.

Een van de leerlingen verloor zich helemaal in het bijzonder aankleden van haar vlag. Ze naaide er verschillende knopen op. De Poolse, Tsjechische en Duitse jongeren verbleven ongeveer een week in Almelo.

Tijdens het bezoek van de jongeren uit het buitenland werd ook een uitstapje naar Amsterdam gemaakt en dat werd heel erg gewaardeerd. In Nordhorn werd een fabriek bezocht waar nog steeds lappen stof gemaakt worden, voor bijvoorbeeld theedoeken. De komende maanden wordt er tijdens de lessen nog steeds aandacht besteed aan het zo belangrijke textielverleden wat de landen zo kenmerkt en verbindt.

Plezier

Iedereen leek met heel veel plezier aan de opdrachten te werken en ook het samenwerken met Engels als voertaal kwam in de loop van de week steeds meer op gang.

Ze maakten van hun schort een soort van souvenir door er bij elkaar allemaal een handtekening op te zetten. Na afloop gingen ze samen met veel genoegdoening op de foto.

reageer als eerste
Meer berichten