Logo almeloosweekblad.nl


Robert Ratgers is heel blij met zijn nieuwe leefstijl die hem van zijn diabetes af hielp en die hem 20 kilo lichter maakte
Robert Ratgers is heel blij met zijn nieuwe leefstijl die hem van zijn diabetes af hielp en die hem 20 kilo lichter maakte

Twintig kilo lichter en geen diabeet meer

ALMELO - 'In vier maanden tijd ben ik twintig kilo lichter geworden en hoef ik niet meer als diabeet door het leven,' vertelt Almeloër Robert Ratgers. Dit bereikte hij door het programma KDO2, 'Keer Diabetes 2 Om'. Hij merkt in alles dat het beter met hem gaat en hij zou het dolgraag ook anderen gunnen. Onlangs bleek uit een onderzoek dat 1 op de 5 Almeloërs te zwaar is.

Robert was als kind niet te zwaar, maar zo rond zijn 27e merkte hij dat dat hij een emotie-eter is. Gelukkig viel hij na een paar dagen rustig aan doen en minder snaaien al snel weer wat af. Na zijn 40e werd dat steeds moeilijker. Viel hij af en toe wel af, maar het zat er ook zo weer op en bijna ongemerkt steeds iets erbij. Het bekende jojo-effect. Vorig jaar met kerst zei een familielid tegen hem: 'Nu ben je toch echt wel te dik.' Ondertussen was Robert al bekend met het diabetes type 2. Het bleef niet alleen bij tabletten, hij moest ook spuiten. 'Ik had lange tijd niets in de gaten, maar diabetes is een sluipmoordenaar,' geeft Robert aan.

Hij hoorde van een speciaal programma dat diabetes zou kunnen omkeren. Het zou hem van de insuline afhelpen en ook van de medicijnen. Robert meldde zich in eerste instantie aan bij een diëtiste die hem voorschreef zeker 6x per dag kleine porties te eten. Hij viel wel af maar niet echt veel. Hij had zich inmiddels gemeld bij het programma dat diabetes zou omkeren. Hij moest daarvoor wel zijn gegevens van de huisarts doorsturen. Het programma in een speciale groep sloeg enorm aan. Al heel snel was hij van het insulinespuiten verlost. Wat betreft de medicatie ging het allemaal wat langzamer. Hij had 4 maanden nodig om er helemaal van verlost te zijn. Hij eet nu drie keer per dag een flinke hoeveelheid. Heel erg koolhydraatarm, wat betekent dat hij geen brood, aardappels en pasta eet, maar wel crackers. Hij eet veel yoghurt en dan de dikke Griekse met een hoog vetpercentage. Daarnaast veel noten en frambozen en ander fruit. Dagelijks neemt hij een speciale beker met yoghurt, frambozen en noten mee naar zijn werk. Heerlijk! Hij sport regelmatig, maar verder heeft hij een veelal zittend beroep. Nu gaat hij 's avonds vaak even met zijn vrouw wandelen. Robert wordt op 13 november 50 jaar en hij voelt zich fit. Zelf het badmintonnen gaat beter. 'Ik win niet altijd hoor, maar mijn tegenstander moet er nu wel drie sets over doen om mij te verslaan,' geeft Robert met een lach aan. Hij is echt niet meer bang voor het jojo-effect. 'Mijn vrouw maakt dagelijks de lekkerste koolhydraatarme maaltijden en die bevallen me super. Ik kan dit iedereen aanraden, maar doe het altijd in overleg met de huisarts,' geeft een tevreden Robert aan.

10 reacties
Meer berichten