Logo almeloosweekblad.nl


De bijzondere secco's in de woning van Laura Eeftink in de Grotestraat op nummer 35a
De bijzondere secco's in de woning van Laura Eeftink in de Grotestraat op nummer 35a

Heel bijzondere muurschilderingen

ALMELO - Onlangs maakte een team van Aavisie een reportage van bijzondere secco's. De grote vraag is wie deze heeft aangebracht. Via, via kwam Martin van Rossum, werkzaam bij Aavisie, erachter dat er zich een heel uniek pand bevindt aan de Grotestraat op nummer 35a.

Naast de secco's kent het pand onder andere een prachtige schouw en een authentieke kwartronde kast. Bewoonster van het pand is Laura Eeftink. Zij is bij velen bekend als de dochter van mevrouw Eeftink die vele jaren een drogisterij runde aan de Doelenstraat. Laura Eeftink heeft zelf jarenlang een schoonheidssalon gerund in het pand op 35a. Ze is er 33 jaar geleden komen wonen. Het pand stamt al uit 1810 en is dus meer dan 200 jaar oud. Uit onderzoek is gebleken dat Johannes Engberts en Harmina van Dijk uit Vriezenveen tot de eerste bewoners behoorden.

Landschapsschilderijen
In de jaren 1810 tot 1830 moeten de secco's op de muren zijn geschilderd. Dit zijn een speciaal soort olieverfschilderwerken, die rechtstreeks op de muren zijn aangebracht. Er zijn vijf secco's en op elk daarvan is een soort gracht afgebeeld. Dit zou de Hagengracht kunnen zijn, welke eind 1800 is gedempt en die net aan de achterkant van de woningen aan de Grotestraat liep. Naast vijf landschapsschilderijen is er ook in een soort medaillon, een vrouwe Justitia, afgebeeld. Tot ongeveer 1910 hebben nazaten van Johannes Engberts in het karakteristieke pand gewoond.

Voor Laura Eeftink in het pand kwam wonen was Gezines Koolhof de bewoner van het huis. Hij was ook degene die de secco's ontdekte en blootlegde, ze zaten namelijk achter dikke lagen behang. Laura zou graag weten waar de schilderijen (secco's) vandaan komen en wie ze geschilderd heeft.


Zo ook Martin van Rossum, die al meerdere kadasters in Almelo en Vriezenveen geraadpleegd heeft en ook het museum in Vriezenveen. Het zou kunnen dat de vijf secco's met de gracht, huizen en bomen door één persoon zijn gemaakt, omdat de bomen op dezelfde manier lijken te zijn geschilderd. Vrouwe Justitia is op een heel andere manier vorm gegeven. 'Het lijkt wel of er in dit huis recht gesproken is terwijl er sprake was van mensen die in manufacturen werkzaam waren,' geeft Martin van Rossum aan. Hij hoopt personen te bereiken die deze secco's willen onderzoeken op basis tijdstip en verfsoort.

Voorlopig zal het nog wel een mysterie blijven, maar degene die meer denkt te weten mag contact opnemen via Aavisie. Dit kan door een mail te sturen naar redactie@aafm.nl t.a.v. Martin van Rossum.

Reageer als eerste
Meer berichten