Logo almeloosweekblad.nl


Elk jaar, op of rond 11 november, gaan kinderen met een al dan niet zelfgemaakte lampion en leuke liedjes bij de mensen langs
Elk jaar, op of rond 11 november, gaan kinderen met een al dan niet zelfgemaakte lampion en leuke liedjes bij de mensen langs

Sint Maarten optocht

ALMELO – Op vrijdag 10 november organiseren de wijkcommissies van de Schelfhorst en het Sluitersveld weer de jaarlijkse Sint Maarten optocht. Vanaf de Trefhoek en de Schelf vertrekt om 18.30 uur de lampionnentocht onder begeleiding van muziek naar het Schelfhorstpark.

In het Schelfhorstpark worden de aanwezige mensen getrakteerd op een schitterende voorstelling. Na afloop is er nog een lekkernij voor de kinderen waarna men weer huiswaarts vertrekt. 'Alleen mooi weer kunnen we niet regelen, maar verder verloopt alles weer geheel volgens draaiboek,' aldus Jan Pezie, die de pr van de St. Maartensoptocht voor zijn rekening neemt. Samen met Siny Gerritsjans (Sluitersveld) en Alwin van Es (Schelfhorst) en vele vrijwilligers is hij alweer weken druk met de voorbereidingen voor het traditionele en inmiddels zo geliefde feest. De meeste scholen uit de Schelfhorst doen weer mee.

Het verhaal van Sint Maarten

St. Maarten heet eigenlijk Martinus. Deze zoon van een rijke koopman was soldaat in het Romeinse leger. Toen een arme oude en hongerige zwerver hem vertelde dat hij het verschrikkelijk koud had, sneed Martinus zijn rode soldatenmantel in tweeën om te delen met een arme bedelaar. Zo ontstond de traditie van Sint Maarten.

Elk jaar, op of rond 11 november, gaan kinderen met een al dan niet zelfgemaakte lampion en leuke liedjes bij de mensen langs. Om ze licht te brengen en vrolijk te maken. En om te vragen om een snoepje natuurlijk.

En dat werkt nog steeds, de mensen komen echt naar buiten om naar de stoet te kijken.

1 reactie
Meer berichten