De 'Grootestraat' in Almelo in de jaren '30 laat oude tijden herleven (foto: SERC.nl)
De 'Grootestraat' in Almelo in de jaren '30 laat oude tijden herleven (foto: SERC.nl)

Eerste exemplaar voor burgemeester

ALMELO - Op vrijdag 10 november wordt in Het Huis van Katoen aan de Rosa Luxemburgstraat het eerste exemplaar van het boek 'Leer mij oud-Almelo kennen' (zestig overleden Almeloërs laten Almelo 1890-1940 herleven) uitgereikt aan burgemeester Arjen Gerritsen.

De auteur, Peter van der Molen, heeft 35 jaar geleden 60 toen al bejaarde tot zeer bejaarde inwoners van Almelo gevraagd over hun leven aan het begin van de 20e eeuw. Uitgeverij Twentse Media heeft de verhalen gebundeld. Het zijn 60 puzzelstukjes geworden, die samen een heel mooi beeld vormen van het Almelo uit die tijd. Een tijd waarin bijna iedereen nog iedereen kende. Dat was ook niet zo moeilijk, want Almelo was nog klein. Wijken als Rumerslanden, Haghoek, Aalderinkshoek, Schelfhorst en Windmolenbroek bestonden nog niet en op de Rohof wuifde nog het goudgele graan.

Er zijn al meerdere boeken op de markt verschenen met ansichten van het oude Almelo. Foto's met een bescheiden toelichting. In 'Leer mij oud-Almelo kennen' gaat het echter om de mensen en hun verhalen uit die tijd, waarbij oude foto's slechts als illustraties dienen. Die foto's laten overigens zien, hoe juist de conclusie van een der ondervraagden is als hij zegt: 'Er is in Almelo veel moois kapot gemaakt.' De ondervraagde mensen, die inmiddels zelf ook tot het verleden behoren, gunnen de lezer middels hun verhalen, een blik in hun wereld. Een bonte stoet van textielarbeiders, havenarbeiders, horeca - ondernemers, kasteleinsvrouwen, schoenmakers, agrariërs, ambtenaren, chauffeurs, ambachtslieden en dienstmeiden trekt voorbij. Het is de tijd dat nu nog bestaande ondernemingen als Looms, Boessenkool, Van Haarst en Warmink het levenslicht zagen. Zelfs de Remia komt volgens een van de ondervraagden oorspronkelijk uit Almelo. Heracles timmerde aan de weg en werd twee keer Nederlands voetbalkampioen. Internationals Schippers en Letteboer vertellen hun verhaal. Bij uitspanning erve 't Joostman – later Groenendal - was het goed toeven en de jeugd vermaakte zich opperbest met muziek en dans bij 't Jagertje in de Gravenallee.

Al die persoonlijke verhalen laten het Almelo van voor de 'grote vernieuwing' (de jaren 1960 – '80) zien. Almelo raakte haar hart kwijt en kreeg een nieuw. Dat vertoonde al snel afstotingsverschijnselen, zodat er opnieuw moest worden ingegrepen. Het heden kan nooit los worden gezien van het verleden en daarom moet 'Leer mij oud-Almelo kennen' eigenlijk in elk huis een plaats krijgen. Belangstellenden zijn vanaf 16.00 uur welkom, zij kunnen het boek –eventueel gesigneerd– kopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden