Logo almeloosweekblad.nl


Expositie 500 jaar gevangenis(straf)

ALMELO – In het Huis van Katoen en Nu is een nieuwe expositie tot stand gekomen; '500 jaar gevangenis(straf) in Nederland en Almelo' door een samenwerking van het Huis van Katoen en Nu en (oud) medewerkers van de Penitentiaire Inrichting Almelo, oftewel Karelskamp. De expositie laat de verschillende manieren zien waarop we in Nederland in de afgelopen 500 jaar naar misdadigers en straf hebben gekeken en kijken. Ook is er aandacht voor de bijzondere geschiedenis van het oude Huis van Bewaring aan de Marktstraat in Almelo, alsmede de huidige visie van de Penitentiaire Inrichting Almelo op het gevangeniswezen.

Volop medewerking

Uniek is dat de gevangenis bij hoge uitzondering bereid was om mee te werken en zelfs besloten heeft de deuren in het najaar een aantal keren open te zetten. Er werden volop spullen verzameld door hoofd beveiliging Bart Kuipers. Oud-medewerkers Bennie de Vries, Rieks Elting en Marie José Weber vertelden er met smaak over.

Ook de eigenaren van Hotel Huis van Bewaring aan de Marktstraat verleenden hun medewerking aan een reportage van RTV Oost, waarbij vele sporen van de oude functie als gevangenis werden getoond. Vormgever Erwin Lette, coördinator Gerard Hammink en klussers Hans Struik, Ben Hulsbergen en Jack Smeenk (allen vrijwilligers bij het Huis van Katoen en Nu) hebben veel energie gestoken in het inrichten van de expo: twintig mooi vormgegeven panelen en een wand waarbij diverse historische gebruiksvoorwerpen met beschrijving fraai wordt weergegeven.

Daarnaast worden ook een aantal bijzondere objecten getoond, zoals werkkleding van een gedetineerde uit de jaren dertig en een oude celdeur uit dezelfde periode.

Open dagen

Speciaal voor de bezoekers van de expositie zullen er op een drietal zaterdagen in het najaar open dagen georganiseerd worden. Dit unieke initiatief is genomen door de directie van Karelskamp om bezoekers te laten kennismaken met de gevangenis: zodat men zich een beeld kan vormen bij de verhalen die men vaak hoort.

Opening

De opening van de expositie vond vrijdag plaats en werd verzorgd door Huis van Katoen-voorzitter Gerrit van Woudenbergh in samenwerking met gevangenisdirecteur Ton Golstein, waarbij wethouder Christien van Wijk de openingshandeling verrichtte. De expositie is te bezichtigen tot het einde van dit jaar, op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox