Logo almeloosweekblad.nl


Ook de Blauwe Engel is weer op zijn plek

ALMELO - 'Ook aan dit geweldig mooie project is een eind gekomen,' laat Jan Marten de Jong weten. Hij was als communicatiedeskundige en als speler zeer nauw bij 'Het Verzet Kraakt betrokken. Hij had ook veel rondom de komst en het vertrek van de Blauwe Engel geregeld. Vorige week ging de prachtige blauwe dieseltrein die een maand lang als decor gediend had, terug naar het museum in Utrecht. In de trein zaten allerlei vrijwilligers die de afgelopen maanden keihard gewerkt hadden om het grote theater gebeuren gestalte te geven.

Heerlijk gegeten

Onder de treinreizigers zaten ook de tien prijswinnaars van de fotowedstrijd. Zij hadden tijdens de rit van de Blauwe Engel naar Almelo foto's gemaakt van de trein. Ze ontvingen hun foto in groot formaat uit handen van Dolf Ruesink van Tubantia. Ook een groot deel van het Ensemble uit het Verzet Kraakt was meegereisd om de trein terug te brengen. Na afloop werd er nog heerlijk gegeten en nagekletst over de fijne tijd rond Het Verzet Kraakt.

Twentse uitstraling

Jan Marten de Jong blikt nog een keer terug op hoe het allemaal begon. De eerste gesprekken samen met Ronald Veurink, Marianne van de Steeg en Evy Goessen vonden in juli 2015 plaats. Later schoven daar ook Hans Holtmann en Willem van Walderveen bij aan en langzaam maar zeker kreeg het plan steeds vastere vormen. Toen ook Gerard Cornelisse en Laurens ten Den begin 2016 aansloten, kreeg het plan pas echt gestalte. Jan Marten ging samen met Gerard zes Twentse gemeentes langs om het project nog meer een Twentse uitstraling te geven. Annemarie Wenzel heeft hierin ook als snel als fondsenwerver ook een grote rol gespeeld. Met al deze plannen is men de boer op gegaan. Ook de NS, onder andere in de persoon van Aalt Hofland en later Ton Honing, werd aangesproken. Dit vooral omdat de aanleiding van de overval van destijds de treinstaking was. De NS-mensen waren heel enthousiast. Wat onder andere geleid heeft tot de komst van de Blauwe Engel naar Almelo.

Er tussen uit

Dat was op vele fronten een hele onderneming. 'Wat ik vooral geweldig vond is de brede laag van mensen die betrokken was bij de tot stand komen van 'Het Verzet Kraakt'. Mensen van het AZC die displays regelden en rolstoelers die stickers op de bierflesjes plakten,' geeft Jan Marten de Jong aan. Jan Marten heeft heel veel vrije tijd en energie in Het Verzet Kraakt gestoken, hij was beslist niet de enige. Wel kon hij vanaf juni tot eind september door zijn werkgever de gemeente Wierden gedetacheerd worden. 'Het was anders gewoon niet meer te combineren.' Zondags na de laatste voorstelling hing er in zijn huis een bord in de kamer daar stond op 'Welkom thuis' en daaronder stond 'Het Verzet Kraakt', met een kruis er door. In augustus ging zijn vrouw alleen met de kinderen op vakantie, maar nu gaat hij er samen met vrouw nog een weekje lekker tussen uit, al was het alleen al om af te kicken.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox