Logo almeloosweekblad.nl


Vorig jaar mocht Enith Brigitha op haar geboorte-eiland Curaçao een zwembad onthullen dat naar haar vernoemd is!
Vorig jaar mocht Enith Brigitha op haar geboorte-eiland Curaçao een zwembad onthullen dat naar haar vernoemd is!

Enith Brigitha zwom tegen Oost-Duitse dopinggebruiksters

ALMELO - 'Ik hou nu eenmaal van het schrijven over bijzondere gebeurtenissen uit het verleden. De zwemster Enith Brigitha is zo'n fenomeen,' vertelt de Almelose schrijfster, Jeannette van Ditzhuijzen. Het prachtige boek 'Enith Brigitha Zwemmen in de schaduw van doping' over de talentvolle Enith Brigitha die altijd moest zwemmen tegen de doping gebruikende zwemsters uit het Oostblok, verschijnt deze week. Enith is geboren op Curaçao en Jeannette van Ditzhuijzen heeft al jaren iets met dit eiland in de Caribische zee. Er verschenen van haar hand meerdere boeken die met het eiland of zijdelings iets met Curaçao te maken hebben. Vorig jaar schreef ze samen met Marjan Brouwers de aangrijpende roman Ren, Janina, ren! over de nu op Curaçao woonachtige joodse Janina Katz die de gruwelijke ontberingen in de Tweede Wereldoorlog overleefde. De auteurs ontvingen daarvoor de Schrijversstimuleringsprijs en werden genomineerd voor het beste Overijsselse boek.

In haar boek beschrijft Jeannette van Ditzhuijzen het leven van Enith Brigitha. 'Er werd me al heel jong verteld dat ik een mooie slag van zwemmen had en daar iets mee moest gaan doen,' vertelt Enith in een telefoongesprek vanuit haar woonplaats Almere. Op haar geboorte-eiland Curaçao kwamen haar zwemkwaliteiten snel bovendrijven. Ze won tweemaal goud op de Koninkrijkspelen. Haar moeder kreeg te horen dat Enith haar talent beter gestalte zou kunnen geven in Nederland. Moeder werkte een jaar lang keihard om vliegtickets naar Nederland te kunnen kopen. Uiteindelijk kon Enith haar carrière hier voortzetten. Ze bereikte de internationale top. Alleen de Oost-Duitse topzwemsters kon ze niet verslaan. Ze werd uiteindelijk derde op de Olympische Spelen van Montreal in 1976 achter de Duitse Kornelia Ender. Een hele prestatie want er waren altijd vermoedens van doping die jaren later ook daadwerkelijk werden bevestigd. Enith heeft zich heel lang boos gemaakt over het feit dat deze dopingschandalen verjaard waren verklaard. 'Andere sporten werden door het IOC wel achterhaald en zwemmers niet, maar ik heb me erbij neergelegd. De Oost-Duitse meisjes waren amper 10 jaar toen de drogering begon. Ze wisten niet beter en moesten zich heel strak aan alle voorschriften houden. Wij hadden veel meer vrijheid om te gaan en staan waar we wilden.'

Vorig jaar stond Enith Brigitha centraal in het tv-programma 'Andere tijden Sport' waar ze een ontmoeting had met haar vroegere rivale, de Oost-Duitse Kornelia Ender. 'Mijn bronzen Olympische medaille heeft veel meer waarde gekregen en het verleden kan ik nu, na veertig jaar, laten rusten.' Enith is 62 jaar en nog dagelijks in het zwembad te vinden maar nu als zwemonderwijzeres in Amsterdam. 'Ik vind het geweldig om kinderen en volwassenen het plezier van zwemmen en een goede slag bij te brengen.' Het indrukwekkende boek 'Enith Brigitha, Zwemmen in de schaduw van doping' verschijnt eind september en is verkrijgbaar in de verschillende boekhandels. Schrijfster Jeannette van Ditzhuijzen staat bekend om haar gedegen onderzoeken en feitenkennis, maar daarnaast leest het bijna als een roman. Het boek staat vol met foto's en krantenknipsels uit die tijd en geeft een prachtig en respectvol relaas van Enith Brigitha's zwemcarrière.

Meer berichten

Shopbox