Logo almeloosweekblad.nl


Cor Westera oprichter van BOOM-TV

ALMELO – Voor iedereen op locatie 't Bouwhuis (Enschede) van De Twentse Zorgcentra is hij ome Cor, maar natuurlijk niet voor zijn dochter die daar al ruim veertig jaar woont. Het viel Cor Westera op dat er zo weinig op televisie was voor de doelgroep. 'Alleen 'Op losse groeven' met Chiel Montagne,' lacht hij.

Zelf fotografeerde hij en een andere vader filmde graag. Hij legde hem zijn plan voor om een interne omroep te starten. Samen stapten ze naar de directie die instemde met hun plan. Op 18 april 1985 was de eerste uitzending van BOOM-TV een feit. BOOM komt van BOuwhuis OMroep, tegelijk staat BOOM voor leven en groei.

Echte studio
De eerste grote klus kwam die zomer. 't Bouwhuis bestond tien jaar. Om dat te vieren waren Ome Willem en Teun aanwezig. Ze filmden alles en monteerden het tot een gedenkwaardige uitzending. BOOM-TV begon met twee vrijwilligers. Nu zijn het er 27, waaronder een Syrische cameraman. Hij spreekt nog weinig Nederlands, maar de klik met het team en de bewoners is er. 'Dat moet, anders werkt het niet,' zegt Cor. De kleine zolderruimte waar ze startten, heeft in 1993 plaatsgemaakt voor een echte studio dankzij zijn werkgever Loohuis in Fleringen die de giften voor hun veertigjarig bestaan verdubbelde en voor dit project bestemde. 'Er kan nu veel meer,' vertelt Cor enthousiast. 'Het is rolstoeltoegankelijk en we zenden veel live uit.'

Regelmaat
De programmering verloopt altijd volgens een vaste structuur. 'Een verstandelijke beperking gaat vaak samen met een vorm van autisme. De bewoners hebben die regelmaat nodig,' legt Cor uit. Een vast onderdeel is het spel waarbij blokjes een foto bedekken. Live worden de woongroepen gebeld om te vragen welk blokje er weggehaald moet worden. De groep die de foto raadt, mag de week erna in de studio helpen. 'Wij deden al Get the picture voordat Get the picture bestond,' lacht Cor.

Eens ontmoette hij Lucille Werner. 'Wij zijn de uitvinders van het programma dat jij presenteert,' grapte hij. Lucille Werner was meteen enthousiast en ze is zelfs bij een uitzending geweest. Ook nodigde ze alle bewoners uit voor uitzending van Lingo, dat ze inmiddels presenteerde. Cor is nog steeds even enthousiast over BOOM-TV als 32 jaar geleden.

Wel ziet hij hoe hard de zorg geraakt wordt door de bezuinigingen. 'Sommige mensen kunnen niet meer aanwezig zijn omdat het personeel geen ruimte heeft om hen op te halen…'

Reageer als eerste
Meer berichten