Logo almeloosweekblad.nl


Willem van Walderveen, zoon van 'lange Wim', die zijn vader slechts kent uit de verhalen
Willem van Walderveen, zoon van 'lange Wim', die zijn vader slechts kent uit de verhalen

Het Verzet Kraakt

ALMELO - 'Ik heb nooit geweten wat voor een man mijn vader was, want ik was amper zeven jaar oud toen hij overleed,' vertelt de 46-jarige Willem van Walderveen. Zijn vader Wim van Walderveen was in november 1944 een van de mensen die mee hielp aan de bankoverval waarvan momenteel de voorbereidingen van het theaterspektakel 'Het Verzet Kraakt' in volle gang zijn.

'Hij zat achter een muurtje op uitkijk en moest zorgen dat de Duitsers geen weet van kregen van de overval,' legt Willem uit. Willem van Walderveen is geboren in 1971 in Almelo. Door de film Civil Courage kreeg hij voor het eerst echte beelden van zijn vader te zien. Zijn vader Wim kwam in die film namelijk aan het woord. 'Dat was best confronterend,' geeft Willem aan. Tijdens zijn ziekbed lag vader Wim bijna twee jaar in het ziekenhuis, Willem was toen nog maar vijf jaar oud en kreeg weinig mee. Na het overlijden van zijn vader werd zijn moeder overspannen. Hij werd een tijd in een pleeggezin ondergebracht. Om zijn moeder niet meer leed te bezorgen vroeg hij zo min mogelijk naar zijn vader. Vader Wim van Walderveen had de gevolgen van de bombardementen op Rotterdam heel duidelijk op zijn netvlies staan, wat hem destijds deed besluiten om in het verzet te gaan. Hij stond bekend als lange Wim van de sabotageploeg, waarvan hij ook leider was. Hij werd gevraagd mee te helpen in de knokploeg die de bankoverval aan het beramen was. Na de overval wist lange Wim een goed onderduikadres te vinden en aan de Duitsers te ontsnappen.

Wim van Walderveen had jarenlang een sigarenzaak in Almelo ('Delta' in de Holtjesstraat). In 1971 is hij met deze zaak gestopt. In 1979 overleed hij. Samen met de anderen die bij de overval betrokken waren was afgesproken zo min mogelijk over de overval te praten. Mijn vader had het niet vaak over de oorlog maar mij is verteld dat hij af en toe nachtmerries had van die tijd,' laat zoon Willem weten. Willem is werkzaam als fotograaf en wilde al langere tijd iets doen met de bankoverval uit 1944. Hij kwam bij toeval Tom Egbers tegen die er over begon. Willem is toen met hem in gesprek gegaan en als in 2019 de film over 'Het Verzet Kraakt' uitkomt werkt Willem daar ook aan mee. Voor de musical die van 29 augustus tot 23 september op stapel staat is Willem als fotograaf betrokken en daarnaast verricht hij nog wat hand- en spandiensten. 'Ik vind het geweldig dat het een echt communityproject is waar heel veel mensen een bijdrage aanleveren. Mensen die graag het musicalgebeuren willen bijwonen kunnen voor kaartjes en verdere info naar de website 'www.hetverzetkraakt'.

8 reacties
Meer berichten