Logo almeloosweekblad.nl


Het Indië Monument in het Hagenpark. Tijdens de herdenking leggen diverse organisatie en stichtingen kransen.
Het Indië Monument in het Hagenpark. Tijdens de herdenking leggen diverse organisatie en stichtingen kransen.

Herdenking bij Indië Monument

ALMELO - Burgemeester Gerritsen zal aanwezig zijn bij de herdenking van de gevallen Almelose Nederlands Indië en Nederlands Nieuw Guinea militairen op 14 augustus in het Hagenpark. Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden.

Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag bij diverse Indië Monumenten door het hele land alle slachtoffers van de Japanse bezetting: burgers en militairen, vrouwen, mannen en kinderen binnen en buiten de Japanse kampen. Elk jaar vindt de herdenking van de gevallen Almelose militairen in voormalig Nederlands Indië en voormalig Nederlands Nieuw Guinea in tegenstelling tot de andere Indië herdenkingen in deze maand plaats op 14 augustus om mensen de gelegenheid te geven bij beide herdenkingen aanwezig te zijn. De herdenking vindt vanaf 16.00 uur plaats bij het Indië Monument in het Hagenpark. Het napraten onder het genot van een kop koffie vindt plaats in de Hofkamp op loopafstand. AAFM zendt op 14 augustus het verslag van de herdenking uit om 20.00 uur. Het thema van dit jaar is 'Respect' in de breedste zin van het woord. Het gaat over het respect hebben en behouden voor de mens, in al zijn complexiteit.

Voordrachten bij het Indisch Monument

Spreker bij het Indië Monument is dit jaar Johan Bergsma, fotograaf en schrijver van het boek Respect. Het boek Respect gaat over 50 veteranen en 1 persoon van het thuisfront. Hoe er wordt omgegaan met de fysieke of mentale handicap die deze mensen hebben overgehouden door hun diensttijd. Hij heeft diverse personen gesproken die verschillende oorlogen mee hebben gemaakt. Zij verdienen respect. Hij zal de herdenkingsrede van dit jaar uitspreken. Deze zal gaan over een van de door hem geïnterviewde Indiëveteraan in zijn boek. Namens de heer Dierink wordt er gesproken over zijn, oudoom Jan Tanke, welke vermeld staat op de steen. Dit zal met name gaan over wie hij was en wat er is gebeurd op die noodlottige dag dat Jan Tanke overlijdt. Het Almelo's Mannenkoor, onder leiding van de heer Moritz, zal de herdenking muzikaal omlijsten. Er zullen diverse voertuigen van Keep them Rolling bij het monument te zien zijn. De herdenking wordt afgesloten met een defilé langs het monument. www.indiemonumentalmelo.nl.

reageer als eerste
Meer berichten