Logo almeloosweekblad.nl


Dries in actie met een pakwerker
Dries in actie met een pakwerker

Gaat Dries naar NK Politiehonden?

ALMELO - Niet alleen Battje zet Almelo als politiehond op de kaart, de drie jaar oude Mechelse herder Dries doet dat ook. 'Het is een tophond,' aldus baasje Maurice van Laar. Al jaren traint hij politiehonden bij het opleidingscentrum voor politiehonden De Doorzetters in Wierden.

'Dries is een lot uit de loterij,' vertelt Van Laar. 'Zo'n goede hond heb ik nog nooit gehad. Niet alleen qua prestaties, maar ook qua karakter. Ja, van hem neem ik straks met pijn in mijn hart afscheid.'

Bloed

Zaterdag 15 juli was de nominatiewedstrijd voor het NK Politiehonden. De daar behaalde punten plus die van het politiehondenexamen vorig jaar bepalen of hij door is naar de finale op 1 en 2 september in Eindhoven. 'Het examen ging supergoed, maar zaterdag ging het wat minder. Niet zo gek, want Dries beet in het ochtendprogramma op zijn lip en heeft flink wat bloed ingeslikt. Hij moest ook overgeven. Daarbij heeft Dries vrij snel last van de warmte. Hij was dus niet bepaald topfit meer. Heel jammer, maar dat kan gebeuren,' aldus Van Laar.

Blauwe plekken

Op 1 augustus weet hij of ze geplaatst zijn voor het NK. Van Laar leidt een pup helemaal op via De Doorzetters. Vanaf een half jaar begint hij actief met trainen. Daarvoor al zorgt hij ervoor dat de hond gek is op een speeltje, een balletje bijvoorbeeld. Dat balletje wordt de beloning na een goede prestatie. Met een zakje begint het leren bijten, daarna volgt een pakmouw en uiteindelijk het hele pak.

'Wij trainen ze om op vaste plaatsen te bijten, de linkerbovenarm bijvoorbeeld. Voor een pakwerker is dat ook prettig om te weten. Zo'n actie bekoop je altijd met blauwe plekken en daar kun je het hebben. Desondanks heeft de club geen verlet om pakwerkers en dat is bij veel clubs toch echt wel anders,' aldus Van Laar.

Intensief

Na de wedstrijden zit de training erop en wordt Dries verkocht. Van Laar hoopt dat hij in Nederland blijft. 'Veel honden gaan naar het buitenland. Nederlandse honden staan goed aangeschreven,' zegt Van Laar. Hij geniet ervan om bij een hond eruit te halen wat erin zit en vindt het geweldig als een trainer een hond boven zichzelf uit laat stijgen.

Politiehonden trainen is intensief, zeker naar de wedstrijden toe. Als de ene dag iets fout gaat, dan moet dat de volgende dag weer geoefend worden. 'Gelukkig staat mijn vrouw achter me,' zegt Van Laar. Een opvolger voor Dries is er al, namelijk zijn zoon Harry. Zal hij zijn vader kunnen evenaren?

reageer als eerste
Meer berichten