Logo almeloosweekblad.nl


Er is enthousiast samengewerkt aan het kunstwerk dat straks een fraaie plek krijgt in de hal van Woon & Zorgcentrum Friso
Er is enthousiast samengewerkt aan het kunstwerk dat straks een fraaie plek krijgt in de hal van Woon & Zorgcentrum Friso

Samen prachtig kunstwerk maken

ALMELO - Het Woon & Zorgcentrum Friso in de Schelfhorst heeft met het samenwerken aan een groots kunstwerk haar veertigjarige bestaan gevierd. 'Eigenlijk bestaat huize Friso nog veel langer, want net na de oorlog zijn twee verpleegkundigen een 'verzorgingstehuis voor senioren begonnen', vertelt de huidige bestuurder Benny Kraaiveld.

Kraaiveld is sinds 2007 bestuurder. Doordat de stichting Friso Verzorgingstehuis is opgericht werd begonnen met de bouw het verzorgingstehuis, wat officieel in juli 1977 werd geopend. In 2009 heeft het verzorgingstehuis nog een zeer grote interne verbouwing ondergaan. Het opvallendste is de grote markante woontoren. Er wonen 67 bewoners in het woon & zorgcentrum. In het hoofdgebouw beneden is ook deels in gebruik als verpleeghuis onder de naam de Elshof.

Er zijn ook zorgappartementen te huur, waarbij de bewoners zorg kunnen inkopen tot 24 uur toe. 'Wij proberen steeds meer de mensen zo te benaderen dat we eerst kijken wat ze nog wel kunnen en waar hij of zij hulp bij nodig heeft,' geeft Kraaiveld aan. Ook kent men in het Woon & en Zorgcentrum Friso logeermogelijkheden onder andere om de mantelzorger even te ontlasten. Bijzonder binnen Friso is het aantal verenigingen waaraan de bewoners maar ook buurtgenoten kunnen deelnemen. Daartoe behoren o.a. de mensen die in aanleunwoningen Parkstede en Groot Bokhove wonen. Dat kan een club zijn waar men kan bloemschikken, kaarten, bingo, video's maken en nog veel meer. Er wordt ruimschoots gebruik van gemaakt.

Helemaal nieuw is het project Gouden Dagen, dit is een afsplitsing van het Ouderen Fonds. Ze organiseren inloopochtenden voor de bewoners. Daar mogen ook buurtbewoners bij aanschuiven. Men kan terecht voor een gratis kopje koffie en een gezellig praatje. Ongeveer twee weken geleden was er een groots feest voor alle medewerkers. Naast de zorg voor de inwendige mens, was er ook een geslaagd optreden van de Bornse cabaretière, Nathalie Baardman. Op dinsdag 11 juli werd er door alle bewoners samen met de negentig vrijwilligers een schitterend kunstwerk gemaakt van 6 meter hoog en 2,5 meter breed.

Kunstenaar Chris Veldhof uit Albergen heeft het schilderij ontworpen en samen met alle bewoners en medewerkers is het verder vorm gegeven op de 11e juli. Het kreeg de naam Friso Enjoy. 'Het is een heel fleurig geheel geworden en het geeft de diversiteit in alle gedaanten aan binnen Friso,' legt bestuurder Benny Kraaiveld uit. Daarnaast zorgde een grote ijscokar, een snackbar en een gezellig muziekje voor nog meer feestvreugde.

reageer als eerste
Meer berichten