Logo almeloosweekblad.nl


Chefkok Eric van Veluwen maakt het liefst gerechten met groenten uit eigen moestuin
Chefkok Eric van Veluwen maakt het liefst gerechten met groenten uit eigen moestuin

Wie kookt er voor OverHEERLIJK?

ALMELO - 'In onze gemeente hebben we vast veel enthousiaste hobbykoks en daarnaast hebben we ook nog eens de Cas Spijkers Academie, de kweekvijver voor culinair talent.' Vanuit zijn rol als jurylid hoopt biologisch chefkok Eric van Veluwen dat er ook Almelose inbreng zal zijn bij de provinciale kookwedstrijd 'Soep en Sla'.

De chef maakt zelf deel uit van de vakjury die op 9 september de winnaar bekend maakt. Eric van Veluwen vult aan 'uitgangspunt van de wedstrijd is: laagdrempelig, maar des te uitdagender'. De provincie Overijssel heeft een campagne geïnitieerd met als motto OverHEERLIJK. In het kader van deze campagne openen een aantal enthousiaste boeren en tuinders hun deuren, om je kennis te laten maken met hun bedrijf en producten.

Smaakpapillen

Eric van Veluwen schreef meerdere kookboeken, onder andere een kookboek over de Veluwe en over zijn favoriete product kaas. Sinds 2013 woont hij in Almelo, in datzelfde jaar maakte hij samen met meesterpatissier Robert van Beckhoven het kookboek Quinoa, nummer 1 superfood. In dat kookboek weet hij de smaakpapillen te prikkelen met hoofdstukken over soepen en salades. 'Quinoa is een superfood uit Zuid-Amerika, maar in Overijssel hebben we ons eigen superfood en dat is spelt.'

Insturen recept

'Onze provincie heeft veel te te bieden, denk bijvoorbeeld aan oude fruitrassen, vis, bijvoorbeeld rivierkreeftjes en mooie behouden vleesrassen. Het zou toch mooi zijn als we die als ingrediënten gaan gebruiken in onze gerechten, dus durf verder te denken dan je gewend bent,' aldus Eric. Een recept insturen kan van half juli tot eind augustus via jijenoverijssel.nl Op 9 september wordt tijdens een finale in Zwolle de winnaar bekend gemaakt. De chefkok roept mensen op 'durf ook aan een biersoep te denken, ik wil innovatie, ik wil lef! Maar een combinatie met sla met een chutney kan ook. Of een soep met croutons van lokaal spelt. Spelt wordt gewoon in regio Delden en Dinkelland verbouwd. Met een gewoon bordje soep en sla prikkel je de jury niet.'

Vanuit stichting Streekproducten Nederland was Eric eerder al betrokken bij de certificering van tien streekproducenten. Op initiatief en met financiële ondersteuning van de gemeente Almelo hebben tien producenten in 2015 het eerste streekkeurmerk in Overijssel ontvangen. Bij twee van deze certificaathouders kunnen geïnteresseerden inspiratie opdoen. In de komende weken wordt bij deze bedrijven een workshop gegeven, hoe maak je een heerlijke soep of salade met Overijsselse producten.

reageer als eerste
Meer berichten