Logo almeloosweekblad.nl


Laurens ten Den, Yaike van Pluur en Nienke Langkamp vertelden over ‘Het Verzet Kraakt’ op de basisschool de Kubus
Laurens ten Den, Yaike van Pluur en Nienke Langkamp vertelden over ‘Het Verzet Kraakt’ op de basisschool de Kubus (Foto: Marion Wesselink)

'Het Verzet Kraakt' op basisschool de Kubus

ALMELO - 'Ik kwam bij toeval in contact met Gerard Cornelisse, de producent van 'Het Verzet Kraakt, en die wekte met zijn grote enthousiasme mijn interesse,' vertelt Diny Weijschede die al vele jaren als leerkracht aan de basisschool de Kubus is verbonden. Ze wist de schrijver van de musical, Laurens ten Den en twee jonge zangeressen Nienke Lankamp en Yaike van Pluur, naar de Kubus te halen. Ook Gerard Cornelisse en Jan Marten de Jong waren naar de school gekomen. Wim Stegeman is de oom van Diny Weijschedé, hij heeft zijn verhaal rond de grote bankroof van 15 november 1944 op papier gezet. Dit verhaal is in de klassen van de basisschool verder verteld. De leerlingen waren er diep van onder de indruk en te weten dat zoiets iets in hun eigen stad heeft gespeeld, sprak bij de meesten nog meer tot de verbeelding. Joost ten Brink, leraar van groep acht, houdt van geschiedenis en voor hem was het een bijzonder onderwerp om mee bezig te mogen zijn. Ook het komende schooljaar wordt nog volop aandacht het 'Het Verzet Kraakt' besteed. Tijdens het vertellen door Laurens ten Den waren er veel vragen van de leerlingen uit groep vijf tot en met acht. Ten Den ging niet alleen in op WOII, hij gaf ook het belang van leven in vrijheid aan. De leerlingen waren duidelijk onder de indruk, ook omdat verschillende kinderen hem herkenden van tv-series als Jonge Leu en Oale grond.

Nienke Langkamp is 15 jaar en mag de rol van Dinie Edens gaan spelen in de musical. Dinie was de verloofde van Herman Höften, één van de bankovervallers van die tijd. Op school zong ze een prachtig lied met daarin de zin 'ai der bint dan moi der ween'. Laurens ten Den legde de betekenis hiervan verder uit. 'Als je aanwezig bent dan moet je dat ook laten zien.' Daarnaast was ook Yaike van Pluur (25 jaar) aanwezig, ook zij gaat de rol van Dinie Edens weergeven. Hoe bijzonder kan het zijn; Dinie Edens was de oma van Yaike. Naast Yaike en Nienke gaat ook Marlies van Brink de rol van Dinie vertolken. 'De leerlingen van de Kubus vergeten deze bijzondere lessen over de gebeurtenissen rond de grote bankoverval van 1944 in ieder geval nooit meer,' is de stellige mening van de docenten Diny Weijschedé en Joost ten Brink.

2 reacties
Meer berichten