Logo almeloosweekblad.nl


Een gevonden geocache. Er kan in de schat een voorwerp (travelbug) of een munt (coin) zitten met een uniek volgnummer.
Een gevonden geocache. Er kan in de schat een voorwerp (travelbug) of een munt (coin) zitten met een uniek volgnummer.

Het moderne schatzoeken

ALMELO - Op 1 mei 2000 schakelde de Amerikaanse overheid de functie uit waardoor alleen het Amerikaanse leger gebruik kon maken van het Global Positioning System (GPS). Vanaf toen konden ook burgers, met de juiste apparatuur, er gebruik van maken.

Een van de bedrijven die daarop insprong was TomTom met hun navigatiesystemen. Het was zelfs zo succesvol dat 'TomTom' synoniem werd met 'autonavigatiesysteem'. Het was ook het begin van een nieuwe sport: geocachen. Bij geocachen gaan spelers op zoek naar een verstopt doosje, de schat. In het doosje zit in elk geval een logboekje. Daarin schrijft de vinder zijn naam en de datum waarop hij de geocache gevonden heeft. Soms zitten er ook kleinigheden in om te ruilen. Ook kan er in de schat een voorwerp (travelbug) of een munt (coin) zitten met een uniek volgnummer. Ze zijn eigendom van een speler en het is de bedoeling dat ze van cache naar cache reizen. Via de website www.geocaching.com kun je de eigenaar laten weten waar zijn coin of travelbug nu is. Op deze site kun je ook zien waar geocaches verstopt zijn en loggen welke je gevonden hebt.

Tientallen schatten in Almelo

Wereldwijd zijn er meer dan 3 miljoen geocaches te vinden! In Almelo liggen er ook tientallen. Waar? Misschien wel op dat mooie plaatsje in het park of bij dat bekende monument of het kunstwerk waar u dagelijks langskomt. Geocachen is een afwisselende sport. De schatten kunnen piepkleine doosjes zijn, maar ook enorme kisten. Ze liggen zowel in stedelijk gebied als in natuurgebieden. Er zijn verschillende types: van een traditionele cache wordt op de website precies de positie gegeven. Een multi is meer een puzzeltocht en leidt je langs een of meer tussenpunten. Een multi die langs de bezienswaardigheden van een stad voert en daar informatie over geeft, is een originele manier om die stad te verkennen. Ook een natuurgebied kan op deze manier ontdekt worden. Bij puzzelcaches moet er thuis eerst een puzzel opgelost worden om de locatie van de schat te achterhalen. De juiste plaats gevonden? Dan begint het zoeken! Sommige schatten laten zich makkelijk vinden, bij andere is intensiever speurwerk nodig. Tegenwoordig zijn de meeste telefoons uitgerust met een GPS-functie en zijn er verschillende apps die de geocaches in de omgeving laten zien. Bij gebruik op ruw terrein is een GPS-apparaat te overwegen. Deze zijn over het algemeen nauwkeuriger en een stuk robuuster dan een telefoon. Geocachen is niet het enige GPS-spel, maar wel het bekendste.

Heeft u ook een bijzondere hobby? Stuur dan een berichtje naar redactie@almeloosweekblad.nl of bel 826323.

reageer als eerste
Meer berichten