Logo almeloosweekblad.nl


Betsy Martina-Frielink samen met haar man Bert Martina
Betsy Martina-Frielink samen met haar man Bert Martina

Betsy leerde nooit haar vader kennen

ALMELO - 'Ik was amper 13 maanden oud toen mijn vader net voor de bevrijding overleed bij terugkomst uit het concentratiekamp. Hij was daar met andere verzetsmannen uit 1944 naar toe gebracht,' vertelt de 73-jarige Betsy Martina-Frielink.

'Mijn vader was Gerard Frielink en hoewel ik hem niet heb mogen leren kennen draag ik nog altijd met trots de naam Frielink.' Onlangs mocht Betsy in Harbrinkhoek bij de opening van de speciale expositie van 'Het Verzet Kraakt,' een lint doorknippen. 'Ik was verguld dat ik er voor was gevraagd.' Gerard Frielink was één van de verzetsmensen die destijds bij de overval op de Nederlandsche Bank op 14 november 1944, betrokken was. Bij hem in het café/bakkerij in Harbrinkhoek werden de plannen gesmeed met betrekking tot de grootste bankroof aller tijden. 'Slechts mijn oom Hendrik Frielink heeft de ontberingen in het concentratiekamp overleefd,' vertelt Betsy. Ook de ruim 46 miljoen gulden die was buit gemaakt en bedoeld was voor de spoorwegstakers en hun gezinnen is voortijdig door de Duitsers onderschept. De moeder van Betsy was zwanger toen haar man destijds werd opgepakt en dochter Gerry werd enkele weken na de bevrijding geboren. Gerard mocht slechts 33 jaar worden. Zijn broer Hendrik overleefde de gruwelijkheden van het kamp wel. 'Hij sprak er zelden over, alleen als je er heel specifiek naar vroeg,' geeft Betsy aan. Toen Hendrik terug kwam van het kamp was hij sterk vermagerd, maar mocht gelijk het café van zijn broer overnemen. Hendrik wist zich goed te herstellen en samen met zijn vrouw Annie heeft hij het café met grootse inzet gerund. Hij was een rustige bedachtzame man die ook jarenlang lid van de Tubbergse gemeenteraad is geweest. Hij overleed op 69-jarige leeftijd. Moeder Marie Frielink sloeg zich goed door alle moeilijkheden met 2 kleine kinderen heen. 'Ik mocht dan als 4- of 5-jarige even op mijn zusje passen en kreeg vaak te horen dat ik niet met lucifers mocht spelen,' kan Betsy zich nog herinneren. Als ze 9 jaar oud is hertrouwt haar moeder en hoewel het niet haar biologische vader was, heeft Betsy hem toch als een fijne vader ervaren.

Zelf maakte Betsy kennis met Bert Martina, waar ze later mee getrouwd is. Hij is een kleurling uit Curaçao, studeerde werktuigbouw en werkte vele jaren voor de Shell. Bert was de eerste donkere man die ze in Harbrinkhoek zagen. Uiteindelijk concludeerde men dat hij een lieve hardwerkende man is en was het ijs gebroken. Betsy werkte in het onderwijs op meerdere scholen en gaf ook regelmatig gymlessen in de avonduren. Samen met Bert heeft ze op verschillende plaatsen in de wereld gewoond. Ze hebben 2 zoons en 4 kleinkinderen.

reageer als eerste
Meer berichten