Logo almeloosweekblad.nl


De Almelose Jolanda Nielsen zoekt dringend een goede opvangplek voor haar dochter Bo. Bo is bekend met een klassieke vorm van autisme, is licht verstandelijk beperkt en daarnaast heeft ze epilepsie en is ze suïcidaal.
De Almelose Jolanda Nielsen zoekt dringend een goede opvangplek voor haar dochter Bo. Bo is bekend met een klassieke vorm van autisme, is licht verstandelijk beperkt en daarnaast heeft ze epilepsie en is ze suïcidaal.

Waar is plek voor mijn kind?

ALMELO - 'Ik ben al jaren op zoek naar een goede woon- en behandelplek voor mijn dochter Bo, maar die blijkt er gewoon niet te zijn,' vertelt de Almelose Jolanda Nielsen. Ze was afgelopen week te gast in Nieuwsuur op TV en ook stond ze tot twee keer toe met haar verhaal in het blad Vrouw.

Jolanda Nielsen is voor haar 17-jarige dochter al jaren op zoek naar een plek waar haar kind de goede behandeling en rust kan vinden. Bo is bekend met een klassieke vorm van autisme, is licht verstandelijk beperkt en daarnaast heeft ze epilepsie en is ze suïcidaal. Ze heeft al meerdere zelfmoordpogingen ondernomen. Tot op heden is die plek voor Bo nog niet gevonden.

In de uitzending van Nieuwsuur voelt Twan Huys wethouder Victor Everhardt uit Utrecht aan de tand. Everhardt geeft aan dat de samenwerking tussen de professionals en de gemeentes beter zou moeten. Door decentralisatie in de zorg en ook door te weinig goed opgeleid personeel zijn het grootste deel van de problemen ontstaan. Zelfs staatssecretaris van Rijn houdt zich met de problematiek bezig, maar heeft tot op heden geen passende oplossing voor de ongeveer 20 kinderen en jongeren met complexe psychiatrische problematiek. De bal wordt steeds weer naar de gemeente geschoven. 'Persoonlijk vind ik dat de gemeente Almelo al van alles voor ons heeft gedaan. Ze willen wel geld verstrekken maar dat heeft geen zin als die passende plek voor Bo niet bestaat,' geeft Jolanda aan. Via het project Zorg op Maat is Bo een tijd naar een zorgboerderij geweest. Dat liep op niets uit. Ze kreeg bij Karakter en bij Ambique een plaats toegewezen, ook dit lukte niet. 'In een bepaald plan heb ik zelf beschreven wat Bo allemaal aan hulp nodig heeft. Het moet een plek zijn waar professionals vanuit verschillende invalshoeken opereren en goed samen werken. Dat is moeilijk maar in mijn ogen niet onmogelijk,' geeft Jolanda aan.

Aan Bo zie je niet meteen dat ze haar beperkingen heeft, 'Het is gewoon een mooie meid en dan doet het extra pijn als zo'n meisje schreeuwt dat ze rust in haar kop wil,' aldus moeder Jolanda. Als klein kind woonde Bo gewoon bij haar ouders thuis, dat ging niet altijd makkelijk maar de boel escaleerde toen ze als 11-jarige met een mes voor hen stond en aangaf niet meer verder te willen. Daarna is ze langzaam maar zeker verder achteruit gegaan. 'Het was gewoon niet verantwoord haar langer in huis te houden', geeft Jolanda aan. Momenteel verblijft Bo tijdelijk in Groot Emmaus in 's Heerenloo. Jolanda hoopt dat de samenwerking tussen de verschillende instellingen, organisaties en de gemeente tijdig zo ver komt dat het ook een goede plek voor haar dochter oplevert, voor het te laat is…

3 reacties
Meer berichten