Het kunstgrasveld van Heracles Almelo ligt al jaren in het stadion en wordt steeds vervangen door het kunstgras voorzien van de nieuwste technologieën
Het kunstgrasveld van Heracles Almelo ligt al jaren in het stadion en wordt steeds vervangen door het kunstgras voorzien van de nieuwste technologieën (Foto: Heracles)

Gecoördineerde actie tegen kunstgras in de eredivisie

ALMELO – Kunstgras is in het hedendaagse voetbal niet meer weg te denken. Vertrekkend Heracles-voorzitter Jan Smit was en is altijd een warm pleitbezorger van kunstgras omdat men nagenoeg altijd kan spelen, ook in winterse omstandigheden. Tegenstanders van kunstgras willen juist 'gras snuiven' en zijn wars van nieuwe ontwikkelingen. 'Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken,' beweert in ieder geval Feyenoorder Dirk Kuyt die met de nationale titel op zak eerder deze week verkondigde zijn 'kicksen' aan de wilgen te hangen. In de eredivisie speelt een derde deel van de clubs op kunstgras. Dat zijn Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag, Roda JC en Sparta Rotterdam. In de Jupiler League zijn dat 12 van de 20 clubs. De aanvoerders van deze clubs steunen de pleitbezorging van Kuyt en de aanvoerders van clubs die op normaal gras spelen niet. Kuyt: 'Het is niet voor niets dat in de Europese competities geen enkel team op kunstgras speelt.' Met die bewering lijkt Kuyt het gelijk aan zijn zijde te hebben. Echter grote clubs als Bayern München of het Everton van Ronald Koeman maar ook Ajax heeft trainingsaccommodaties met kunstgras. Bij slechte weersomstandigheden wordt daar maar al te vaak naar uitgeweken.

Techniek

Heeft Kuyt gelijk of wordt het voetbal juist technischer? Dat laatste lijkt meer de ontwikkeling te zijn. In Amerika maar ook in derde wereldlanden neemt de aanleg van kunstgrasvelden toe. Een ontwikkeling die niet meer te stoppen lijkt vanwege de voordelen zoals problemen van groei bij slechte klimatologische omstandigheden of voetbalstadions die kampen met nadelige groeiomstandigheden vanwege de overkapping. Bij PSV wordt heel wat energie verbruikt om het gras te laten groeien. In de Johan Cruyff Arena wordt de grasmat meerdere keren per voetbalseizoen vervangen en zo zijn vele voorbeelden in het internationale voetbal te noemen.

Mega-salarissen

De oproep van Kuyt en aanvoerders van clubs zonder kunstgras lijkt dan ook meer een nostalgische achtergrond te hebben. Een oproep die nog eens wordt ondersteund door de Vereniging Van Contract Spelers (VVCS). 'Door zulke velden ga je er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland. Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden,' meent Ajax-captain Davy Klaassen en gemakshalve vergetend dat de toppers uit het vaderlandse voetbal juist vertrekken vanwege de centen die in het buitenland verdiend kunnen worden. Daar zit de crux. De Nederlandse clubs kunnen niet meer concurreren met de topsalarissen die elders verdiend worden. Landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken weten dat al meer dan 30 jaar.

Blessures

Tegenstanders van kunstgras beweren dat men eerder blessures oploopt bij het spelen op kunstgras. 'Niets van waar,' zei Heracles-voorzitter Jan Smit al eerder op TV en verwees daarbij naar onafhankelijke onderzoeken.

Opleiding

De basisopleiding van het voetbal ligt in het amateurvoetbal. Steeds meer gemeenten hebben de afgelopen decennia bezuinigt op onderhoud en hebben alsmaar meer kunstgrasvelden aangelegd. Kunstgras lijkt niet meer te stoppen. Het ontwikkelt zich door zelfs gecombineerd te worden met natuurgras. Een ontwikkeling die in Nederland maar ook daarbuiten meer en meer wordt gevolgd. In het voetbal net zoals eerder bij hockey en tennis. Bij het hockey is Nederland gewoon wereldtop. In deze is de oproep van Kuyt en zijn medestanders feitelijk achterhaald.

Reactie Heracles Almelo

Algemeen-directeur van Heracles Almelo Nico-Jan Hoogma wil desgevraagd niet reageren op de actie van Kuyt en zijn kompanen binnen de VVCS. Hoogma verwijst in deze dat het onderwerp ondergrond van voetbalvelden binnenkort op de agenda staat van het overleg tussen de clubs en de KNVB. De oproep van Kuyt wordt door Hoogma dan ook in dat licht bezien.

Meer berichten