Kees Smelt, voorzitter van de Twentse Fysiotherapeuten Organisatie, tijdens een bijeenkomst van de coöperatie.
Kees Smelt, voorzitter van de Twentse Fysiotherapeuten Organisatie, tijdens een bijeenkomst van de coöperatie. Foto:

Fysiotherapeuten verenigen zich in nieuwe coöperatie TFO

Algemeen

Twentse Fysiotherapeuten Organisatie (TFO), dat is de naam van een nieuwe coöperatie, waarbij zich inmiddels meer dan 40 procent van alle fysiotherapeuten in Twente heeft aangesloten. TFO wil hét aanspreekpunt zijn voor en van fysiotherapie waarbij middels afspraken met andere regionale zorgpartners de fysiotherapie verder wordt ontwikkeld om zo de kwaliteit van leven voor de inwoners van Twente te verbeteren.

TWENTE - “Je ziet nu dat veel fysiotherapeuten alleen of in een maatschap hun zaakjes moeten regelen. Niet alleen op patiëntenniveau maar ook in onderhandelingen met zorgverzekeraars bijvoorbeeld”, zegt Kees Smelt, de kersverse voorzitter van TFO. “Door samen te werken sta je sterker. Dat vinden wij niet alleen, ook de zorgverzekeraar is enthousiast. Die kan nu sneller en efficiënter handelen.” Inmiddels zijn ruim 400 Twentse fysiotherapeuten lid van TFO. Ze werken in 61 praktijken en zijn verdeeld over 109 locaties in alle Twentse gemeenten.

TFO richt zich niet inhoudelijk op het vak fysiotherapie. “Onze leden zijn prima geschoold en hebben meer dan genoeg ervaring. TFO richt zich in volle breedte op het vak. We willen samenwerken met bijvoorbeeld de Twentse huisartsenorganisaties, de Twentse apothekers, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuizorg), gemeenten, Twentse Koers, vakinhoudelijke netwerken, diëtisten, podotherapeuten, et cetera. Veel zorgpartners kunnen binnenkort van TFO een telefoontje verwachten”, aldus Smelt.

“We zijn gestart met een aantal speerpunten, die vanuit het regiobeeld in Twente naar voren komen als belangrijke onderwerpen met een hoge zorgvraag. Als TFO zijn we aanspreekpunt voor de fysiotherapie in Twente om deze zorgvraag integraal te gaan organiseren. Door dat in deze vorm te doen betekent dat tijdwinst voor de fysiotherapeut en zijn samenwerkingspartner, het is effectief en efficiënt, we zijn beter vindbaar, het drukt de kosten”, zegt Smelt.

“Het is geen financieel gedreven organisatie. Ook ziekenhuizen zijn blij met TFO”, weet Smelt. “Net als de huisartsen. Op het gebied van onder andere COPD, ouderenzorg en Parkinson zal de rol en positie van fysiotherapeuten alleen maar belangrijker worden. Huisartsen zullen de komende jaren 30 procent meer doorverwijzingen richting de fysiotherapeut doen”, weet Smelt. “Van landelijke beleid gaan we naar regionale verantwoordelijkheid. Dan kan je maar beter schouder aan schouder staan om deze uitdaging op te pakken.”

Afbeelding
Samen reizen? 11 uur geleden
Afbeelding
Mix & Match smaakt naar meer 11 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 18 uur geleden
Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 20 mei, 13:28
Brian de Keersmaecker in actie. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles blijft in de eredivisie 19 mei, 16:45
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's 19 mei, 11:19
Tonnie Frazer en Roel Dragt stoppen bij het SeniorenJournaal
SeniorenJournaal alweer tien jaar oud 19 mei, 10:31
Meer weten? Kijk op www.ontdekhightechtwente.nl voor meer informatie en updates.
Het hart van hightech wordt groter 18 mei, 12:33