Foto:

Column Thijs ter Haar: Maak werk van de WOZ

Ik geef u direct gelijk. De WOZ-beschikking die u deze maand van de gemeente ontvangt is al net zo opwindend als de belastingaangifte. En toch begin ik erover. Het gaat namelijk over de waarde van uw woning en uw portemonnee. Een combinatie die uw aandacht verdient.

Huizen en geld… Ik spreek natuurlijk veel klanten die op zijn naar een nieuw huis. De gesprekken gaan over de ligging, de bouw, de indeling, de ruimte, de mogelijkheden. En dan komen de kosten. Wat wordt de hypotheek en met welke maandlast? Tot zover niets geks. Maar wanneer komt het gesprek over de maandlast weer op tafel? Wanneer heeft u zich voor het laatst verdiept in de maandafschrijving voor de hypotheek of de gemeentelijke belastingen? Weet u of en hoeveel het minder kan?

Elke maand geld besparen

Heb ik uw aandacht? Dat is mooi. Ik ga direct terug naar de WOZ. Want met de WOZ-waarde van uw woning heeft u twee troeven in handen voor een kostenverlaging. Raar maar waar: voor de ene besparing moet de WOZ omlaag en voor de andere is een onvermijdelijk hoge WOZ juist een zegen. Ik ga het u uitleggen. En ook wanneer u een deskundige nodig heeft. U dacht het vast al, waar komt de makelaar om de hoek kijken.

Rekenmodel voor de WOZ

De gemeente gooit een aantal data in een rekenmodel en daar rolt een WOZ-waarde uit. Dat zijn verkooprijzen van ongeveer gelijkwaardige woningen in de buurt, gegevens over bijvoorbeeld een aanbouw en de gemiddelde prijsstijging of -daling. Dit model geeft meestal vrij redelijke uitkomsten. Behalve als u in een straat woont waar enkele huizen aan de overkant zijn verkocht met een gelijke woonoppervlakte maar met vrij uitzicht. Dat duwt de verkoopprijs omhoog. Is het dan terecht dat de WOZ van uw huis zonder vrij uitzicht met een gelijke tred omhoog gaat?

Minder belasting betalen

U betaalt elk jaar gemeentebelasting. De hoogte hangt af van de WOZ-waarde van uw woning. Hoe hoger de WOZ, hoe meer u betaalt. Alle reden om de WOZ-waarde zeer kritisch te bekijken.

Risico-opslag bovenop de hypotheekrente

Weet u dat u een risico-opslag betaalt als u een (te) hoge hypotheek heeft in verhouding tot de waarde van uw woning? Maar dat betekent ook: hoe hoger de WOZ hoe beter. Is de WOZ gestegen? Belt u dan eens met uw hypotheekadviseur en vraag om een berekening met de meest recente WOZ. Banken komen hier niet zelf mee want het kan ze geld kosten. Kom daarom zelf in actie en wie weet kan de hypotheekrente omlaag. Toch lekker.

Check de WOZ en vraag om advies

Vraagt u zich af of de WOZ van uw huis wel klopt? Vraag het uw NVM-makelaar. Als de waarde wordt aangepast kan het u zeker wat opleveren. Wacht er niet mee!


Thijs ter Haar is eigenaar en directeur van Kamphuis Makelaars

www.kamphuismakelaars.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden