Eerste hulp bij zorgverzekeringen …


<p>Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.</p>

Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

(Foto: )

Eerste hulp bij zorgverzekeringen …

Gijs is 68 en moet regelmatig naar het ziekenhuis, bloed prikken vanwege diabetes en hartkwalen. Hij komt bij ons met een tas vol zorgrekeningen.

Door Sandra Bakhuis

‘Waarom moet ik het ziekenhuis zelf betalen?’

Gijs is een gezellige man, vol met verhalen over zijn verleden als postbode. Hij heeft geen vrouw en kinderen, maar redt zich prima. Nou ja, alleen die rekeningen, die lopen in de papieren. “Kunnen jullie niet kijken of een andere verzekering dit wél vergoedt?”, vraagt hij aarzelend. Vroeger zat hij als ambtenaar goed en werden alle zorgkosten betaald, maar nu snapt hij niet dat het anders gaat.

Kleine verandering, grote gevolgen

We vragen waar hij nu verzekerd is. Dat blijkt Ohra te zijn. Maar even bellen dus. Gijs heeft voldoende papieren bij zich; een relatienummer is dan ook zo gevonden. Helaas is dat tegenwoordig bij allerlei instanties nodig, je ‘nummer’ bij de hand hebben. Bij Ohra begrijpen ze gelukkig wel meteen waar het mis gaat: meneer moet de rekeningen nu zélf indienen in plaats dat ze rechtstreeks bij de verzekeraar binnenkomen. Indienen kan bijvoorbeeld via hun app. En dat mag zelfs tot drie jaar terug.

Gelukkig heeft onze oud-postbode een smartphone. Als we hiermee de eerste rekening samen hebben ingediend, ziet hij het zitten om de rest zelf te doen. “Ik word nog rijk op deze manier”, grapt hij. En dat zijn we helemaal met hem eens, want drie jaar ziekenhuiskosten terugkrijgen, dat is heel wat.

Loopt u ook met dit soort vragen? Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen elke week weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op

www.almelosociaal.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden