Thuiswerktips


Foto:

Thuiswerktips

Sinds maart werkt een behoorlijk deel van de beroepsbevolking vanuit huis. De een kan daar prima mee overweg, voor een ander is het na al die maanden nog steeds wennen. Voor beiden geldt de verwachting dat thuiswerken in de toekomst zal blijven voorkomen. De onderstaande tips bevatten gouden grepen om dat nu, maar ook in de toekomst goed en fit vol te houden.

Warming up

De thuiswerkdagen beginnen vaak al sneller dan de reguliere werkdagen buiten de deur. Een rit of fietstocht naar je werk is er al niet meer bij. Menigeen duikt zonder voorbereidingen achter de computer, maar net als bij topsportprestaties gaat een fijne thuiswerkdag gepaard met een goede ‘warming up’. Een wandelingetje na het ontbijt kan er al voor zorgen dat je ontspannen en beter voorbereid aan de werkdag begint. Bij het opstarten hoort ook de zorg voor een goede werkplek. Sta bewust stil bij een voor jou optimale inrichting van je werkplek. Denk daarbij aan hoe je om moet gaan met zaken die je hinderlijk kunnen afleiden, zoals storende achtergrondgeluiden. Zo neem je vervolgens makkelijker plaats achter je bureau in een goede zithouding met een ontspannen lijf.

Hard werken, hard pauzeren

Uit onderzoek blijkt dat mensen 52 minuten geconcentreerd achtereen kunnen werken. Daarna neemt de concentratie af. Vooral wanneer mensen continu achter een beeldscherm werken is het verstandig om elke 30 minuten even te stoppen. Een wekker zetten kan daarbij helpen. Korte pauzes zijn al voldoende. Het loopje naar de printer of het praatje met een collega voor die korte pauzes ontbreekt thuis. Alternatieven? Zet ter ontspanning wat muziek op of breng een bezoekje aan de keuken voor een vers kopje thee, koffie of wat fruit. Laat een thermoskan naast je laptop achterwege, dan loop je automatisch vaker even naar de keuken om je glas bij te vullen. Bovendien is het belangrijk om tussen de middag een goede en wat uitgebreidere pauze te nemen. Dan is het fijn om iemand te spreken of te zien voor een korte wandeling of een telefoongesprek. Zo kom je even los uit het werk.

De grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen thuis sneller dan op kantoor. Daardoor ga je makkelijker door met werken na werktijd. Stel daarom duidelijke grenzen aan je werkdag en daarmee ook aan het lezen en beantwoorden van e-mails, appjes en telefoontjes. De balans tussen werk en privé is bij het thuiswerken misschien lastiger te handhaven, maar het is ontzettend belangrijk om deze in stand te houden.

Wij ondersteunen je graag om het werken vanuit huis zo aangenaam mogelijk te maken. Praktijk Van Iersel kan je helpen met het juiste werkgedrag. Ook met vragen over inrichting en afstelling van je werkplek kun je bij ons terecht. Indien nodig komen we langs voor een juiste instelling van jouw thuiswerkplek. Bel voor meer informatie 0546 - 71 40 40 of kijk op onze website.

Paul van Iersel is fysiotherapeut en eigenaar van Van Iersel Fysiotherapie.

www.praktijkvaniersel.nl

Almelo vitaal - vitaal Almelo

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden