Volkstuin ’t Landje blijft groeien


<p>Een aantal leden van volkstuin &#39;t Landje bij elkaar.&nbsp;</p>

Een aantal leden van volkstuin 't Landje bij elkaar. 

(Foto: )

Volkstuin ’t Landje blijft groeien

“Momenteel is het duidelijk te merken dat steeds meer mensen zich bewuster zijn van onze huidige manier van leven. Men krijgt meer aandacht voor natuur en milieu en probeert een steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving.’’ Het zijn woorden van Ab Olden, bestuurder van volkstuin ’t Landje aan de Condor in Windmolenbroek. In januari komen er twee of drie tuinen vrij.

Almelo – “Als iets duurzaam is, dan is het wel het verbouwen van je eigen groenten. De moestuin is tegenwoordig weer helemaal in opmars en dat is te merken bij volkstuin ’t Landje’’, zegt Ab Olden.
Hij en zeventien andere leden beleven veel plezier aan de volkstuin die vroeger Veurbroek heette. “Het is al sinds 1976 een volkstuin’’, vertelt Olden. “Drie jaar geleden hebben we na overleg met de leden het ’t Landje genoemd. Ik zei thuis altijd al van ik ga even naar ’t landje toe. We hebben achttien leden nu en er hebben er zich al drie aangemeld voor volgend jaar. De belangstelling groeit. We hebben niet veel voorraad. De afgelopen jaren hebben we er vijf leden bij gekregen. Twee daarvan zijn gebleven. De andere drie hebben de boodschap gekregen dat ze volgend jaar niet terug hoeven te komen, want ze hebben er een rotzooi van gemaakt. We willen mooi onderhouden tuinen.’’’

Een paar jaar geleden hadden de volkstuinen nog het imago van ‘een hobby voor gepensioneerden’, stelt Olden. “Maar tegenwoordig komt er steeds meer vraag naar een kleine moestuin. Het bestuur speelt hier graag op in. Ook dames zijn tegenwoordig geïnteresseerd in biologisch tuinieren en willen graag een kleine tuin. Naast gezonde biologische groenten biedt een moestuin ook een zekere mate van ontspanning. Sterker, voor veel mensen werkt het lekker bezig zijn in de tuin, na een dag vol stress, heel therapeutisch. En laten we de sociale contacten niet vergeten’’, aldus Olden.
In totaal zijn er nu 34 stukjes grond. De grootte varieert van 60 tot 800 vierkante meter. Charles Klaassen heeft de grootste lap grond. “Hij heeft er fruitbomen staan. Ik heb zelf 400 vierkante meter. Ik ben aardig aan het kweken. Ik heb ervaring, ik heb tien jaar in de tuinbouw gezeten.’’

Anton Lebbink is met een leeftijd van 84 de oudste tuinier van t Landje. "Hij had eerst 150 vierkante meter, maar dat werd hem iets teveel. Het is iets ingekrompen. Nu heeft hij 100 vierkante meter. Op zo’n manier proberen we iedereen er zo lang mogelijk bij te houden. Ze praten mét ons, niet óver ons. We proberen flexibel te zijn.’’

Het lidmaatschap van ’t Landje kost 0,30 euro per vierkante meter, zegt Olden. “En eenmalig 5 euro als inschrijfgeld en voor de sleutel.’’ Om de kas een beetje te spekken is al eens een pompoenmarkt gehouden. “Daar hebben we toch 250 euro mee opgehaald’’, aldus Olden.

Voor het nieuwe jaar zijn er nog twee of drie tuinen vrij. "Twijfel niet langer en meld je aan voor een tuintje.'' Dat kan via volkstuinhetlandje@gmail.com of 06-33708100.

door Hans Assink

'voor de kleine plekken is meer belangstelling dan de grote'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden