Volop werkzaamheden in Doepark


<p>De werkzaamheden rond de aanleg van Doepark De Hagen zijn in volle gang. (Foto: Ellen Rodenstein)</p>

De werkzaamheden rond de aanleg van Doepark De Hagen zijn in volle gang. (Foto: Ellen Rodenstein)

(Foto: )

Volop werkzaamheden in Doepark

De werkzaamheden rond Doepark De Hagen zijn in volle gang. De versmalling van de Aa is afgerond, waardoor er weer stroming komt in de Aa, zodat de waterkwaliteit beter wordt en het natuurlijk evenwicht van plant en dier zich kan herstellen, zo meldt Ellen Rodenstein.

Almelo - De versmalling van de Aa kwam tot stand door de aanvoer van een grote hoeveelheid zand, waardoor de parkoppervlakte groter wordt. Nadat de breedte van de Aa was aangepast heeft de waterkant een beschoeiing van wilgentenen met palen van naaldhout gekregen. "Dit zorgt voor een natuurlijke bescherming van de oever die dan stevig en stabiel is. De beschoeiing van 45 meter lang loopt van de brug over de Hagenborgh tot halverwege de nog aan te leggen Bleek", aldus Ellen Rodenstein.

Iepenbos

Het zogenaamde olmenbos wordt zaterdag 21 november door vrijwilligers aangeplant. "De ruimte is beperkt, zodat het niet meer kan worden dan een natte bosrand. Het bosje zal ook niet te hoog worden, om de bewoners van de Hagenborgh niet het zicht over de Aa te ontnemen. Door dit iepenbos komt te zijner tijd een knuppelpad op vlonders, dat onderdeel is van de Aa-route. De aanplant wordt een mix van boomsoorten. Daarna wordt bezien welke boomsoorten het goed gaan doen de komende jaren.''

Wolkensnoei

Voor de afscheiding in het Doepark met het nieuwe zorggebouw van ZorgAccent komt er een een wolkenheg ofwel cloud hedging. "Wolkensnoei is een mooie manier om een functionele afscheiding te combineren met ecologische doelen als nestruimte, vluchtplek, migratiezone voor kleine dieren en insecten en voedselplanten (bessen, nectar). De haaglijn wordt organisch op de grens van park en terrein van ZorgAccent geplaatst, doorlopend over het fietspad bij de entree langs de boomgaard van het Doepark. Het aanplanten van de wolkenheg zal zaterdag 21 november plaatsvinden'', aldus Rodenstein.

Omdat het terrein nog zeker vijf jaar braak ligt, gaat Stichting Natuurhus Almelo de aanleg en het onderhoud voor deze periode verrichten voor St. Joseph. Het terrein wordt in dezelfde sfeer als het park beplant met bomen, struiken en kruiden. Er komt een speels maaipad door het terrein, dat regelmatig gemaaid wordt door vrijwilligers van SNA. Net als in het Doepark wordt zwerfvuil twee keer per week opgeruimd.

Paviljoen

De bouw van het paviljoen is sinds augustus in volle gang. Tot dusverre zijn de betonnen kelder en de begane grond vloer op de bouwplaats te zien. Op 29 oktober werd de afdeklaag op de vloer aangebracht. De staalconstructie volgde in week 45, waarna vrijwilligers aan de slag zijn gegaan met de wanden en het dak van het paviljoen. "We zullen ons bij de bouwwerkzaamheden houden aan de richtlijnen van het RIVM'', besluit Rodenstein.

door de redactie

'te zijner tijd komt er een knuppelpad op vlonders'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden