Bob Dylan-lied over Twentse plaatsen


<p>Martin ter Denge. (Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers)</p>

Martin ter Denge. (Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers)

(Foto: )

Bob Dylan-lied over Twentse plaatsen

Almelo - Het pas verschenen Jaarboek Twente 2021 bevat een bewerking in het Twents van het lied Desolation Row van Bob Dylan. Het lied telt vijftien coupletten die zijn gewijd aan verschillende Twentse plaatsen.

Volgens kenners heeft de tekst van Desolation Row eraan mee geholpen dat Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur kreeg toegekend. In het niet al te vrolijke lied komen allerlei personen voorbij, mensen die echt bestaan hebben of door Dylan en anderen bedacht zijn. Wat ze doen of wat hun overkomt is vaak uiterst ongewoon. Zestien Twentse dichters en schrijvers lieten zich inspireren om een Twents couplet te maken. De liedjesschrijvers komen uit alle delen van Twente, en hun coupletten lopen qua inhoud sterk uiteen.

Voor Hengeloër Fred van de Ven was zijn couplet het laatste gedicht. Hij zou twee weken erna overlijden. De eindregels van zijn werk: 'In de wiedte kleenkt nen noar zien eign echo bleknden hoond. Hoo zol dat wean veur wel hier an et Maark van Hengel woont.' Rijssenaar Martin ter Denge heeft het lied opgenomen. Zie de site van de Twentse Taalbank: www.twentsetaalbank.nl/media/teksten/20416.html.


Desolation Row

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden