<p>'Strafkind' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.</p>

'Strafkind' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

(Foto:)

Zusters van de Goede Herder in boek 'Strafkind'

Bij Uitgeverij Just Publishers is het boek 'Strafkind', Gevangen bij de nonnen' van Wieke Hart en Maria Genova verschenen. Een van de betreffende ‘liefdesgestichten’ van de Zusters van de Goede Herder stond in Almelo, meldt de uitgever.

Almelo - "Kleine meisjes die misbruikt, bedreigd en gedwongen werden om jarenlang hard te werken. Voor het eerst onthult een boek de gruwelijke kinderarbeid bij de nonnen. Onder het toeziend oog van de Nederlandse overheid werden duizenden meisjes in katholieke opvanghuizen geplaatst, om ze te beschermen. De Zusters van de Goede Herder lieten ze echter dwangarbeid verrichtten in wasserijen en naaiateliers. De meisjes mochten niet naar school. Praten was verboden. Ze werden vaak in donkere cellen opgesloten of moesten hun eigen braaksel opeten. Vluchten werd afgestraft", zo meldt Odette Lafère van Just Publishers.

Auteurs Wieke Hart en Maria Genova waren zo geschokt door de verhalen van de slachtoffers, dat zij besloten ze op te schrijven om ze op deze wijze erkenning én een gezicht te geven.

Ireen (64): 'Ik hoop dat veel mensen dit boek lezen en dat ze ons geloven. Dit is de allereerste keer dat ik mijn verhaal aan iemand vertel. Daarom huil ik. Het is nu voor het eerst dat ik het durf.' Marion (66): 'Beneden aangekomen stond er een non met gekruiste armen me op te wachten en zij zei: "Omdat je stout bent geweest, is je moeder dood.” Zes jaar was ik. Ik heb hier heel wat jaren last van gehad.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden