<p>Het is even wennen op school met de coronaregels. (Foto: Canisius)</p>

Het is even wennen op school met de coronaregels. (Foto: Canisius)

(Foto: )

Scholen wennen aan leren op afstand

Corona zorgt voor veel veranderingen. Ook op school bij het Canisius Almelo is het wennen, voor leerlingen én leraren. Op dinsdag 17 november houdt Canisius Almelo een online informatieavond die om 19.00 uur begint en te volgen is via de website: www.canisius.nl.

Almelo - Ineens moest alles anders op school vanwege de corona. “Het organiseren van het leren op afstand ging vrij snel”, vertelt Eline Velthof. Ze is in Almelo onder meer docent scheikunde voor de bovenbouw. “We wisten al gauw hoe we het wilden aanpakken. Ook het contact met de mentorleerlingen was snel gelegd en ging goed via Teams, maar ook via Whatsapp en It’s Learning.”

Aanpassingen

5 Havo-leerling Lotte Hofste ziet dat de leraren erg hun best doen om de stof zo goed mogelijk over te brengen. “Toch merk ik dat het soms een stuk minder goed overkomt dan dat je in de klas zit. En ook helpt het niet mee dat je geen contact met anderen hebt. Al met al niet zo fijn. Helaas is het even niet anders.”
Docent Gerbrand Wilbrink van Canisius Tubbergen: “Er zijn in de school veel aanpassingen gedaan voor zo veilig mogelijk onderwijs. Het is een onzekere periode, waarbij de spelregels snel veranderen. Fijn vind ik het gevoel van saamhorigheid; samen zo goed mogelijk door deze periode heenkomen. Mooi om de creativiteit te zien. Samen kijken naar wat er wel kan. Hierdoor blijkt hoe waardevol ons mooie onderwijs is.”

Sommige zaken blijven toch lastig. Zoals het houden van voldoende afstand. "Heel vervelend, zeker als je graag tussen de leerlingen loopt en ze individueel wil begeleiden”, vindt docent Eline Velthof. "Ik heb het bord veel minder gebruikt en doe alles met een tekentablet op het tv-scherm. Dat is rustgevend en ik kan de klas inkijken om te zien of de leerlingen het snappen en of ze niets anders aan het doen zijn. Ook kan ik alles op het scherm delen via Teams voor de leerlingen thuis. Tijdens het practicum dragen de leerlingen een mondkapje.''

De aanwezigheid van de leerlingen wordt erg gemist door Eline Velthof, in Almelo docent scheikunde. “Ze waren een tijd lang letterlijk en figuurlijk minder zichtbaar.” Haar collega herkent dat: “Het is een beetje als luisteren naar je favoriete artiest op Spotify. Dat is prachtig, maar als je ze live kunt zien bij een concert is nog mooier.” Bij het practicum schei- en natuurkunde dragen de docenten zelf ook bescherming. "En tijdens alle lessen staan de deuren en ramen open”, aldus Eline Velthof.

deuren en ramen staan open

'ik doe alles
met een tekentablet op het tv-scherm'

door de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden