<p>43 kunstenaars dingen mee om de Herman Krikhaarprijs. (Foto: M. Ouderkerk)</p>

43 kunstenaars dingen mee om de Herman Krikhaarprijs. (Foto: M. Ouderkerk)

(Foto:)

Strijd om de Herman Krikhaarprijs

Geen expositie wel een prijs, namelijk de Herman Krikhaarprijs, de officiële kunstprijs van Almelo. Dit jaar strijden er 43 kunstenaars om de prijs binnen te slepen. De uitslag wordt zondagmiddag 15 november bekend gemaakt.

Almelo - Deelnemers aan de Herman Krikhaarprijs zijn beeldende kunstenaars die wonen of werken in Almelo. Daarnaast moeten ze een studie op het gebied van de beeldende kunsten hebben doorlopen of een actieve beroepspraktijk kunnen aantonen. De winnaar van de Herman Krikhaarprijs ontvangt een vrij te besteden werkbudget van 500 euro.
In 2020 doen 43 kunstenaars mee en wordt de winnaar van de prijs door middel van een korte video bekend gemaakt. "Dit heeft natuurlijk te maken met de bijzondere omstandigheden rondom Covid-19''. meldt de Stichting Nieuwe Twentse Kunst. "Door de maatschappelijke beperkingen is er dan ook helaas geen expositie in Kunsthal Hof 88.''
De uitslag wordt op 15 november om 17.00 uur op de website en social media van de stichting Nieuwe Twentse Kunst (Facebook, Instagram en You Tube) bekend gemaakt. De ingeleverde werken zijn vooraf te bekijken op de website van de Herman Krikhaarprijs www.hermankrikhaarprijs.nl.
Kunstenaars hebben nog net voor de sluiting werken ingeleverd bij de Kunsthal, deze worden nu op afstand beoordeeld door de jury, die bestaat uit: Marloes Buijvoets, Jojanneke Dekens en Gertjan Scholte-Albers. De Arnhemse Buijvoets is ontwerper van sieraden van goud en zilver. Dekens is een multimediaal kunstenaar uit Deventer, die met hele verschillende materialen kunst maakt. Scholte-Albers werkt vaak buiten in de Groningse gemeente Hoge Land.

De Herman Krikhaarprijs is een project van de Stichting Nieuwe Twentse Kunst en wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Almelo en Stichting Indigo. In 2019 werd de prijs gewonnen door Gera Hultink en Maaike Nijhuis. In 2018 won Gertie Bijkerk, in 2017 Harm Huttinga, in 2016 Lénida Vega Vargas. Ineke Hofste won de prijs twee keer, in 2015 en in 2011. Linda Siemans was in 2008 de eerste winnaar.

Herman Krikhaar werd geboren in 1930 in de Hantermanstraat te Almelo en groeide op in de bakkerij en kruidenierswinkel van zijn ouders. Hij tekende en schilderde vanaf zijn 11e jaar, nadat hij als troost voor het verlies van zijn postduiven een doos vol tubes olieverf had gekregen van zijn moeder. In 1947 studeerde hij aan de kunstacademie in Arnhem, waar hij bevriend raakte met Theo Wolvecamp. In 1951 vertrok hij naar Parijs, waar hij werkte als bordenwasser en zijn passie voor kunst ontwikkelde.

Bordenwasser in Parijs

Jury doet de beoordeling van de kunstwerken op afstand

van de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden