Foto:
aangeboden door Yezzer

Verschillen tussen een broodfonds en een AOV anno 2020

In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste verschillen tussen een AOV en een Broodfonds zodat jij nu of in de toekomst makkelijk een keuze kan maken tussen beide opties om jezelf te verzekeren tegen ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. We leggen beide begrippen voor je uit en geven aan wat de beste keuze voor jou is.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat een (zelfstandig) ondernemer verzekerd is op het moment dat hij langdurig ziek is of invalide wordt. Sinds enkele jaren is het verplichte sociale vangnet opgeheven en moet men individueel zorgen dat zij zich verzekeren tegen situaties waarbij zij zonder inkomsten komen te zitten zoals bij (langdurige) arbeidsongeschiktheid. Nu moet je zelf jouw AOV vergelijken en afsluiten om dekking te krijgen bij ziekte en/of ongevallen. 

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit je af bij een verzekeraar via de verzekeringspartij of via een tussenpersoon zoals een vergelijkingsplatform voor verzekeringen. Je betaalt aan de verzekeraar een maandelijkse premie en krijgt in ruil daarvoor een dekking die ervoor zorgt dat je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Afhankelijk van jouw inkomen en premie wordt de uitkering bepaald. Tevens heeft elke verzekering een andere polis en kun je dus kiezen voor meer of minder service. 

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds moet je zien als een gezamenlijk spaarpotje. Samen met twintig tot vijftig andere ondernemers zet je maandelijks een bedrag opzij op jouw persoonlijke broodfondsrekening. Als iemand ziek wordt krijgt die vanaf de tweede maand een maandelijkse schenking uit de spaarpotjes van de anderen om het verlies van inkomsten te compenseren. 

Wat zijn de verschillen? 

De belangrijkste verschillen tussen beide opties zijn als volgt: Een broodfonds keert maximaal twee jaar uit. Dat is de maximale lengte waarbij jouw (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid vergoed wordt. Dit helpt dus wel op de korte termijn, maar niet als jij langdurig arbeidsongeschikt raakt. Een broodfonds heeft daarentegen wel weer als voordeel dat wanneer het potje niet gebruikt wordt je jouw inleg weer terug kunt nemen als je besluit te stoppen of als je met pensioen gaat. Bij een AOV betaal je een maandelijkse premie aan een verzekeraar en krijg je de premie niet terug als je niet ziek wordt, maar ben je verzekerd tegen langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een broodfonds is dus bedoeld tegen (enigszins) kortlopende ziekte, waar een AOV ook voor de lange termijn dekking biedt. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden