<p>SUN (Stichting Urgente Noden) begint per 1 november een Sociaal Leenfonds voor mensen die financieel tussen wal en schip dreigen te vallen. (Foto: Bjorn van den Elst, BvdE-Fotografie)</p>

SUN (Stichting Urgente Noden) begint per 1 november een Sociaal Leenfonds voor mensen die financieel tussen wal en schip dreigen te vallen. (Foto: Bjorn van den Elst, BvdE-Fotografie)

(Foto: )

SUN komt met Leenfonds om financiële nood te ledigen

De Stichting Urgente Noden (SUN) komt per 1 november mensen tegemoet die financieel tussen wal en schip vallen, Dat doet SUN met een Sociaal Leenfonds, waarbij de deelnemers geen rente hoeven te betalen. "Je hebt mensen die bijvoorbeeld een kerstgratificatie krijgen, maar nú geld nodig hebben. Die helpen we dan'', zegt Wim van der Pluijm, bestuurder van SUN.

Almelo - SUN Twente is actief in de gemeenten Almelo, Hardenberg en Twenterand. Inwoners met urgente noden konden er al via een hulp- of dienstverlener een aanvraag doen voor een financiële gift. Vanaf 1 november is het ook mogelijk om een renteloze lening aan te vragen bij het Sociaal Leenfonds. "Het is een uniek, preventief instrument voor het terugdringen van oplopende schulden en het mogelijk maken van doorbraken en nieuwe kansen voor mensen met urgente nood'', zegt Van der Pluijm.

SUN werd in 2017 opgericht en werd actief in 2018, zo meldt Van der Pluijm. Maar de bekendheid bij het grote publiek, kan nog wel wat beter, vindt Van der Pluijm. "Ik heb 49 jaar bij Rabobank Noord en West Twente gewerkt, onder anderen op de afdeling Bijzonder Beheer. Sinds 2018 ben ik met pensioen. Via het Armoedepact Almelo ben ik bij SUN "blijven hangen". Nog steeds met veel plezier. Het doet me goed om mensen in nood te kunnen helpen.''

Via het Sociaal Leenfonds kunnen mensen met financiële problemen een renteloze lening aanvragen bij SUN Twente. De doelgroep van het Sociaal Leenfonds is een steeds groter wordende groep mensen die -al dan niet vanwege de coronacrisis- sterke behoefte heeft aan tijdelijke extra financiële ondersteuning, ofwel een "tijdelijk krediet”. De renteloze lening is bedoeld om diverse uitstaande kleine schulden -die in de praktijk veel stress veroorzaken- namens het betreffende huishouden via SUN in één keer af te betalen, zodat er rust ontstaat. "Geen incassokosten, geen deurwaarders, enzovoort. Het betreffende huishouden heeft nog maar één schuldeiser in de vorm van een lening bij SUN'', zegt Van der Pluijm.

De lening is ook bedoeld om een aanschaf te doen die nodig is om uit de urgente noden te komen, om een tijdelijke inkomensdip te overbruggen, om een baan te behouden of te vinden. Het maximum leenbedrag is 1.750 euro voor alleenstaanden en 2.500 euro voor meerpersoons huishoudens.

de doelgroep is een steeds gro- ter wordende groep mensen

door Hans Assink

eenmalige gift

Een eenmalige gift via het hulpfonds is ook mogelijk bij SUN. De eenmalige gift of de lening via het Sociaal Leenfonds is bedoeld voor inwoners die acute financiële nood hebben, zonder zicht op een uitkering of enig andere regeling vanuit de gemeente of het rijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden