<p>De Talentenuren van Pius X zijn een schot in de roos. (Foto: Pius X)</p>

De Talentenuren van Pius X zijn een schot in de roos. (Foto: Pius X)

(Foto: )

Talentenuren Pius X schot in de roos

De vrijdagmiddag van de Pius X collegeleerlingen in het tweede leerjaar zal nooit meer hetzelfde zijn, want de nieuwe ‘Talentenuren’ zijn een blijvertje. Dat zegt Jurre Aagten namens de Pius X. Het helpt leerlingen bij hun profielkeuze. En de vrijdagmiddag is de leukste middag van de week, zegt een leerling.

- Ook in klas 1 prijken dit jaar de 'Talentenuren' op het rooster, zo meldt Jurre Aagten van de Pius X. "De Talentenuren helpen leerlingen bij hun profielkeuze, brengt ze op het spoor van een vervolgopleiding en een beroepskeuze en zet ze in aanraking met heel veel nieuwe opties.''

Het Pius X College, locatie Catharina van Renneslaan, stelt alles in het werk om de leerlingen maatwerk te leveren. Aagten: "Daarvoor heeft het een heel pakket aan mogelijkheden naast het lesprogramma. Zoals bijlessen, studiebegeleiding, extra Engels, lesstof op verschillende niveaus en typegamen. Grote aantallen leerlingen doen al hun voordeel met één of meerdere extra’s.''

Vorig schooljaar begon het Pius X College in alle stilte met een pilot Talentenuren; een blok van twee lesuren over allemaal verschillende onderwerpen. "De keuze is reuze, variërend van techniek, sport en kunst tot theater, muziek, koken, fotografie en robotica. Docenten doen voorstellen, maar leerlingen mogen ook onderwerpen aandragen voor de Talentenuren. Ze kiezen zelf welke Talenturen ze gaan volgen'', aldus Aagten.

De Talentenuren beginnen na iedere schoolvakantie en duren tot de eerstvolgende vakantie. Dat komt neer op vijf periodes in een schooljaar.
De variatie in het programma is vooral bedoeld om leerlingen te laten ontdekken welke opties ze hebben, om hun interesse te wekken en hun talenten aan te boren. Dat alles helpt leerlingen bij het maken van de toch niet eenvoudige profielkeuze en brengt ze wellicht op een idee voor een vervolgstudie of beroepsopleiding.

De school en leerlingen zijn enthousiast over de Talentenuren. "Vrijdags is echt de leukste dag op school, flapte er onlangs een leerling uit'', aldus Aagten.

Het Pius X College heeft intussen ruim een jaar ervaring met de Talentenuren. Teamleider Sanne Gerritsen: "Leerlingen staan open voor heel veel nieuws, ook al brengt het ze buiten hun ‘comfortzone’. Ze kozen ook heel verschillende uren.''
Meer weten over het Pius X College, locatie Van Renneslaan? Bezoek de (online) informatieavond op dinsdag 27 oktober (19.30 uur).
Aanmelden en meer info op de website: www.piusx.nl

Informatieavond 27 oktober

'vrijdags
is echt de
leukste dag
op school'

van de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden