Foto:

Meer oog voor elkaar

Op z’n zachtst gezegd heeft de komst van het internet ons dagelijks leven nogal veranderd. Sinds het begin van deze eeuw ontwikkelen zowel digitale apparaten als de programma’s daarop zich in een moordend tempo. We worden steeds sneller overspoeld met nieuwe technologische snufjes. Denk maar eens aan een totaal willekeurig onderwerp: wedden dat er een app voor bestaat?

Vierkante ogen

De jongere generaties kunnen zich een leven zonder smartphone al niet eens meer voorstellen. Zij groeien ermee op, met alle voor- en nadelen van dien. Zo is het digitale circuit in coronatijden erg handig gebleken om onderwijs te blijven volgen en vriendjes online te treffen. En natuurlijk is een YouTube-filmpje kijken of een videospelletje spelen gigantisch leuk. E-sporters hebben daar inmiddels letterlijk hun topsport van gemaakt, maar de doorsnee jongere kan er ook wat van… De frequentie en de duur waarin zij dat doen leiden tot de spreekwoordelijke ‘vierkante ogen’.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat de kleinste kinderen (0-2 jaar) zo ‘schermloos’ mogelijk opgroeien. Vervolgens luidt de raad dat oudere kinderen en jongeren zich maximaal twee uur per dag focussen op welke elektronische beeldbuis dan ook. U raadt waarschijnlijk al dat de gemiddelden in de praktijk een stuk hoger liggen. Sinds de intelligente lockdown spenderen kinderen zelfs zo’n zeven uur per dag achter de schermen van telefoons, tablets, laptops en televisies. Bevorderlijk voor de ogen en het slaappatroon is dat allerminst.

Spelen is goed voor body én brein

Bovendien staan grote hoeveelheden schermtijd andere belangrijke ontwikkelingen in de weg. Het is niet voor niets dat onder kinderen en jongeren de leesvaardigheid daalt en de laaggeletterdheid toeneemt. En de tijd die je online doorbrengt gaat eigenlijk altijd ten koste van je beschikbare tijd om voldoende en effectief te bewegen. Slechts enkele hippe uitvindingen hebben dat tot nu toe weten te combineren. Maar in het algemeen liegen de cijfers er niet om. Het percentage kinderen dat nog dagelijks buiten speelt was in 2018 een schamele 10 procent.
Buitenspelen verbetert niet alleen het uithoudingsvermogen van kinderen. Het komt ook hun concentratievermogen ten goede. Een grote variatie aan spelvormen zorgt ervoor dat kinderen veel bewegingservaring opdoen. Dit activeert de hersenen en stimuleert een brede ontwikkeling: zowel motorisch als mentaal. Ook zijn binnenactiviteiten als knutselen en ‘ouderwetse’ spelletjes een uitstekende stimulans voor de fijn motorische ontwikkeling. Deze is indirect weer van positieve invloed op de leesvaardigheid. Juist daarom laten we deze elementen bij Praktijk Van Iersel zoveel mogelijk terugkomen in onze kinderfysiotherapie.
Ik moedig kinderen, jongeren en hun ouders aan om samen het plezier van het offline zijn te herontdekken. Heb wat minder oog voor de schermpjes, maar des te meer voor elkaar!

Almelo vitaal - vitaal Almelo

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden