<p>Het &#39;groene team&#39; van Beter Wonen met Marieke Peerbolte van Avedan.</p>

Het 'groene team' van Beter Wonen met Marieke Peerbolte van Avedan.

(Foto: )

Beter Wonen met groen de wijk in

Woningcorporatie Beter Wonen wil graag een groenere binnenstad. Meer planten in de tuin in plaats van stenen. Dat is beter voor de waterafvoer en voor de bijen, vogels en insecten. Daarom is een team van zes man en vrouw deze middag op pad om bewoners een gratis vlinderstruik te bezorgen. In De Riet zijn ze er blij mee.

- De oranje hesjes van de zes medewerkers van Beter Wonen vallen zeker op in het straatbeeld. En anders de drie bakfietsen wel, waar ze zo'n honderd potten met beginnende vlinderstruiken in vervoeren.
De bezorging van de planten vindt lukraak plaats. Het is een kwestie van 'gewoon aanbellen' en dan maar zien of er iemand is die een gratis plant wil. "Mensen hebben wel de kans om te vragen of we langs wilden komen'', zegt Rutger Brunink, een van de zes groenbezorgers van Beter Wonen. Om een plant te ontvangen hoef je niet per se een huurder van Beter Wonen te zijn, laat Brunink weten.
Het gaat de woningcorporatie ook om het contact met de mensen. "Gisteren zijn we in de Windmolenbroek geweest en morgen gaan we naar Nieuwstadkwartier. We gaan gewoon de wijken door. En het is goed voor de natuur hè.''

In de Irisstraat wil een bewoonster wel graag een vlinderstruik in de voortuin hebben. Dat wordt snel en vakkundig geregeld. Marieke Peerbolte, die namens Avedan ondersteuning biedt aan de actie van Beter Wonen, heeft de schop al in de handen om een passend gat te graven. "Het is heel leuk om in contact te komen met de bewoners'', zegt ze. "En contact maken is belangrijk. Ik vind het leuk en de bewoners zijn blij. Maar het gaat natuurlijk ook om duurzaamheid.'' Wel vertelt ze nog even dat de vlinderstruik best groot kan worden en dat snoeien op een gegeven moment wel handig is.

De rest van de club is inmiddels alweer een straat verder, in de Reigerstraat. Bij nummer 61 doet Martin Wolters open en hij ziet een gratis vlinderstruik in de voortuin wel zitten. "Ik ben er blij mee'', klinkt het als Rutger Brunink van Beter Wonen hem een plant overhandigt.
Ook op nummer 63 is de vlinderstruik welkom. "Ik hou daar wel van'', zegt Samantha Tieman. "Een vlinderstruik is leuk hè. Hij wordt vrij groot, maar er komen wel allerlei vlinders op af.''

Ook Fenny Aalderink van nummer 65 is blij met de plant van Beter Wonen. Ze meldt direct dat ze geen huurder is van Beter Wonen, maar dat maakt niet uit, krijgt ze te horen van Brunink. Ze weet een mooie plek voor de vlinderstruik. ''Ik zet hem in de achtertuin.''

Prijsvraag

Brunink wijst haar er nog op dat ze ook kan meedoen aan een prijsvraag die bij de actie 'Tegels weg, planten erin!' van Beter Wonen hoort. Daartoe moet de slogan 'Ik wil mijn voortuin vergroenen, omdat...' worden afgemaakt. De winnaar krijgt een nieuwe voortuin, in overleg ontworpen en uitgevoerd door studenten van het Zone.college.

door Hans Assink

'Kies voor planten in plaats van stenen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden